Sunday, May 11

Allah Maha Mengetahui.


AL-ALIM. MAHA MENGETAHUI.

Segala puji-pujian bagi Allah. Allah yang menciptakan kita, jadi Dia lebih mengetahui apa yang terbaik buat kita. Sedangkan kita tidak tahu apa-apa.

Kadangkala, kita nakkan sesuatu tu. Sangat-sangat memerlukan. Kita berdoa, dan merayu pada Allah. Tapi tak dapat. Antara cepat atau lambat atau tak dapat langsung. Tak dapat langsung ni dapat erti kata lain bukan tak dapat. Kita dapat tapi Allah beri cara lain. Jalan lain.

Kita tak perasan pun, tapi di akhir saat nanti baru kita sedar. Begitu indahnya rupanya perancangan Allah ni. Dan sebaik-sebaik perancangan ialah DIA. Betul kan? Kita rasa dah betul apa kita buat, apa kita niatkan. Tapi akhirnya jalan lain kita temui. Jalan lain kita tempuh.

Rasa menyesal. Geram. Tak puas hati dengan apa yang kita dapat. Tak memadai dengan apa yang kita impikan, inginkan dan angankan. Bukankah itu menjadikan kita tidak beriman? Sudah lupa kita pada rukun iman? Percaya pada qadar dan qada. Bila kita hilang kepercayaan ini, mulalah macam-macam tomahan kita keluarkan.

Bersyukurlah wahai sahabat, wahai teman, wahai pembaca. Bersyukurlah yang kita masih hidup. Masih lagi mampu berjalan,berlari,menangis,makan dan buat apa saja yang kita mahu. Janganlah disebabkn sedikit ujian dan dugaan yang Allah beri pada kita, sudah membuatkan kita hilang kewarasan, hilang akal dan hilang iman.

Cukuplah tu kan?

Dah almost setahun kami berkahwin. Yup. Masuk bulan ini dah kira setahun. Macam-macam ujian dan dugaan. Dulu masa bujang, orang akan tanya " Bila nak bertunang atau Bila nak berkahwin?" Tapi bila dah lepas stage tu, orang akan tanya pulak "Bila nak ada baby?" Soalan ini agak sensitif. Bagi yang baru kahwin, mungkin tidak rasa apa-apa. Tapi bagi orang yang dah lama kahwin. Bertahun-tahun. Soalan begini memang menyentuh perasaan.

Berbalik pada diatas tadi. Allah Maha Mengetahui. Dia tahu bila hambanya itu mampu. Dan bila masa yang sesuai, Allah akan bagi. Tak perlu risau. Kita usaha dan terus berdoa. Tapi biasalah, orang yang tak faham bahasa ni susah kita nak explain. Sebab dorang tak rasa. Bagi mereka sangat mudah. Mungkin sebab rezki kau Allah bagi cepat. Jadi jangan pertikaikan rezki orang lain.


Alhamdulillah. Setelah setahun kami menunggu. Dan akhirnya doa-doa orang tua, ahli keluarga dan para sahabat. Termakbul jua hajat kami. Hajat apa tu?


Dah masuk 11 minggu. Alhamdulillah. 1st tengok, terkujat rasa. Mengalir airmata pun ada. Tak sangka. Kami akan menjadi ibu dan abah lepas ini. Doakan kami yea agar semuanya berjalan dengan baik. Dan terpelihara.

Mohon nasihat dari para ibu-ibu yang membaca blog ini kalau ada petua-petua. Maklumlah baru anak yang pertama. Terima kasih.

p/s : gwa dah mula belajar macam mana nak urus rumah sekarang nie..takeover keja isteri dan pasni nak rajin-rajin berjaga malam. Yela, baby kan selalu lapo waktu-waktu kita nak tidur ni..

1 comment:

  1. Wah alhamdulillah.
    Tahniah. jaga baby elok2. jaga kesihatan elok2. doa banyak2.
    selamat berkenalan :)


    Artikel terkini...Harga Set Bersalin Shaklee

    ReplyDelete

BeSt 4 me: