Tuesday, August 31

TAIWAN : Al - kisahnye di Tainan. (part 1)


Kadang-kadang hidup nie kena belajar sesuatu yang baru,  jadi takde la rase bosan.  Kena hadapi benda yang mencabar dan rase kesusahan tuh.  Dari situ la kita boleh belajar macam-macam untuk menambah lagi pengalaman.
Ni tidak, takde langsung rase nak mencuba.  Macam tuh jelah kesudahannya sampai ke tua,  lepas tuh kata hidup nie bosan.  Yelah bosan, sebab korang buat benda yang sama jek.
 “ Alaaaa..nak buat mcm mane..sampai  taka t nie jek rezki aku “.
 “Tak nak la, aku lebih suka macam nie jek..takyah la nak buat macam2 “
Suara-suara begini yang aku selalu dengar.  Malas dan nak duduk takuk tuh jelah.  Sampai bila kan?  Zaman sekarang nie kena pandai explore untuk get sumthing!  Ntah-ntah korang sendiri tak tahu kelebihan korang kan?
Ok, aku dah melalut panjang sangat nie. Nak dengar cite pasal Taiwan?

Rase baru 2 bulan hari aku bertapa kat Taiwan nie. Serius rase macam dah lame, sebab waktu siang rase macam panjang jek.  Suasana sini pukul 8 pagi dah macam pukul 9 lebih.  Kalau 6.30 petang tuh dah macam 7.30. Buka puasa awal beb! (6.15)..tapi sahur pun cepat yang amat (4.15pagi). Cepat kan?  Tak dan aku nak mimpi indah-indah dah kena bangun sahur.  Tapi 2 hari kat sini aku tak penah bangun pun, melantak puas-puas sebelom tido.
Dekat Taiwan nie aku duduk area Tainan. 1st aku sampai Taiwan, aku di ‘drop’ kan dekat Taipei Airport.  Dari situ kitorang melompat ke Airport Kaoshiung dan dari situ kitorang melompat pegi Airport Tainan.  (Banyak lak lompat kan?) Nape tak pakai payung terjun jek,  terus terjun ke Tainan senang.

 ( nie dia map g taiwan..nampak cam jaraknye sejengkal jek)

 Duk dekat pekan Tainan nie, rase serabut sikit.  Yelah, hotelnye betul-betul tepi jalan.  
 ( sampai jek hotel..1st thing aku buka nie la!..naseb baek aku tau sikit2 bahase Cine.."Sign In" dan "Password" )
Dorang kat sini kalau korang nak tau, bawak moto ke kereta memang agak cacamerba sikit!  Aku pun tak paham macam mane rules dorang nie.  Yang lampu hijau memang la kena jalan, tapi yang lampu merah pun jalan jugak.  Walau keadaan macam kelam kabut,  tapi still takde bunyi HON!!..( aku rase HON dorang dah kena ‘sunat’ ).

Takde la macam kat Malaysia, pantang silap sikit.. Tekan HON tuh bagi perabih,  nak-nak pulak lori kan?  Buleh kena heart attack la.  Kat sini takde, ko buat la macam mane pun.  Susah dorang ni nak tekan HON.  Sekali-sekale ade dengor, tapi susah.

Selain tuh, aku duk perati jek dorang nie.  Takde moto 125z ke?  RXz ke?  Patut la rase aman semacam, takde bunyi eksos tak 'semenggah' tuh.  Kalau korang nak tau,  sini semua gile skuter!  Memang kalau aku keluar hotel tuh, duk usha jek amoi sini bawak skuter. (korang paham-paham jelah kn?)
( pegi keje ramei-ramei naek skuter! )
Siap ada lorong untuk mat-mat skut nie tau.  Takde nye korang akan tengok depa nie duk mencelah-celah tepi keta.  Semua nye baek jek ikot lorong dorang.  Polis pun pakai sukter beb!  Kalau mat rempit tengok dari jauh..sengih jelah..

Lagi satu, dorang nie memang rajin pakai mask bila bawak moto!
( sampai mask dorang nie pun ade macam-macam jenis.. )
Lagi satu habit dorang nie yang aku duk jeling-jeling. Mengunyah benda nie..dah macam kunyah chewing gum depa buat.  Nak tau hape? 
( aku tak tau la biji ape nie..dorang panggil Pinang ke hape ntah )
Bila dorang kunyah benda nie, nanti mulut jadi warna kemerah-merahan.  Bila aku tanye, dorang jawab " Power..power ".. Nak jek aku sekeh..
Rasenye dah secukop rase aku bercerita kat korang nie.  Ade banyak lagi yang aku tak sempat nak explore.  Yelah, datang bekerja kan.. Kalau bercuti tuh, mau penuh gambar aku upload.  Tapi takpe, nanti aku akan tangkap mane yang buleh.. (bukan amoi sinie yea).

p/s : semalam aku berbuka ngan nasi grg dan ayam pecel!!..memang sedap beb..
That's all
"FRIENDSHIP IS PRICELESS"

Monday, August 30

Assignment 8 ( with sumi ) : Kenangan Masa Zaman Sekolah

Orang kate kalau mata tuh tumbuh ketumbit, ko intai orang mandi la tuh.  Kalau tumbuh jerawat, mesti ramai awek. Lepas tuh kalau kawan-kawan korang tumbuh benda2 macam tuh, jangan tegur.  Sebabnye kang besok, lusa benda tuh timbul kat muke ang!  Lagi satu, kalau bisul timbul kat punggung, orang ngate sebab duduk atas bantal. Betui ka?

Ini semua spekulasi yang banyak aku dengar mase zaman sekolah.  Macam-macam hal.

Aku rase macam lame sangat tak submit-submit assignment with cik sumi nie.  Lame menyepi dari buat aktiviti macam nie dengan dia.  Masing-masing buzy body kot.  Nway, kali nie kitorang kembali lagi dengan aktiviti ber-assignment.!  Dulu mase belajor cukop maleh nak hantor assgment bila lecturer mintak.  Tapi dah berblog nie, terajin lah pulok nak buat gini.

Sebelum aku pergi jauh dengan assignment ke-8 kitorang nie, meh aku bagi preview sikit kat korang yang belum ikot dari assigment 1 lagi :


Dan sekarang sudah masuk untuk assignment ke-8!! ( Kenangan Masa Zaman Sekolah ) :

Zaman persekolahan aku nie memang banyak 'menyentuh' perasaan bila di ingat-ingat balik.  Zaman mude remaje kan ( sekarang still remaja lagi..okey ), time tuh darah tuh cepat terbako. Cepat sangat melenting,  rase nak cuba semua benda,  cepat protes lah bagai.  Cinta monyet..Cinta beruk..Frust tertonggeng..

Kalau nak diceritakan semua memang tak cukop 1 entry nie, nak kena kumpul 18 tahun punye cerita masa zaman sekolah kan? Serius banyak!!

Tapi kenangan aku tak buleh lupa, kes nie jadi masa aku dalam Tingkatan 3.  Masa tuh rambut pun belah tengah lagi, siap dengan kaler 25 karat punye.  Baju time tuh dah pandai gosok sendiri dah, tapi still komot lagi, belum lagi jadi profesional macam mak aku.  Kalau nak cantek tuh, mau bertahun lagi baru cantek rasenye gosok baju tuh.

Al-kisahnye masa tuh subjek Bahasa Melayu, aku punye kelas betui-betui tepi padang bola. Memang jauh mata memandang. Jauh lagi kitorang boleh berlari ke luar..(ponteng).! Jangan ikot yea adik-adik.  Kire hujung padang sekolah aku tuh macam sempadan antara Malaysia dengan Siam la, kire kalau terlepas ke Siam tuh. Cekgu dah tak buleh cari ko dah.  Segala kedai mamak, cc dan kedai snuker bersepah kat situ.  Boleh selit jek kat mane-mane.

Cekgu B.M aku masa tuh pengetua sekolah aku sendiri. Puan Kechik kot kalau tak silap aku namenye (name betui tuh bhai). Memang kechik orangnye. Macam kebiasaan la, member-member aku nie ade yang tak puas hati dengan cekgu tu, so diorang nie akan ponteng kelas tu. Fly la orang kate.

Selain fly ikot belakang kelas, dorang akan berlari 100 meter melepasi sempadan padang tuh. Memang dari kelas aku boleh nampak sape yang lari. Bodoh kan time tuh? Salah seorang member aku nie baru lepas eksiden, dan jalan pun terjengkit2 lagi. (kaki patah).  Tapi ade semangat nak memonteng lagi!

Masuk jek cekgu tuh ke kelas, dorang akan keluar ikot belakang dari lari ke padang.  4 orang lepas, berdesup macam lipas kudung!! Nampak habuk jek,  tapi member aku yang Azhar nie tertinggal di belakang dengan kaki terjengkit-jengkit.  Agak-agak bape laju sangat la dia boleh lari kan?  Pengetua aku rase nak kejor dia, tapi dah tengok macam tuh. Tergelak-gelak jadinye!  Sempat lagi cekgu aku pegi stat keta dan tunggu dia kat hujung padang tuh.  Hampa perasaan member aku masa tuh..  Tapi pelik, still lagi nak monteng!  Semangat nekad tuh..

Rase tuh la yang aku tak buleh nak lupe. Pecah perot gak la ktorang 1 kelas tengok dia. Ish..ish..

Hangpa penah tengok aku masa sekulah dulu macam mane? Jadi disebabkan assignment nie, aku akan tunjukkan kat korang gambar aku masa zaman sekolah dulu. Limited wey!  Mane aku tuh, korang cari sendiri yea.



( nie masa aku darjah 3 rasenye.. )

( masa aku form 2! )

( masa aku form-3..budak kaki monteng tuh xde dalam gambor nie )

Harap bersabo kalau sape yang cari gambar aku kat atas tuh yea...Muke babyface bhaiii..

p/s : cekgu gua masa form-3 nie yang pakai baju merah tuh..orang panggil THE UNDERTAKER!!

p/s : untuk tengok sumi punye assignment..sila klik sini

That's all.
"FRIENDSHIP IS PRICELESS"

Sunday, August 29

Maut Tidak Kenal Waktu : Kisah 2

Nak dekat-dekat puasa dengan raya, mesti ramai yang meninggal kan? Orang kata memang macam tuh. Hari ko dengar pakcik kat kampung korang meninggal dunia. Tup..Tup minggu 1 lagi korang dengar jiran korang plak meninggal. Ajal dan maut nie memang tak dapat nak dipisahkan dengan kita.  Kalau korang nak tau benda yang paling dekat dengan kita, ajal lah. Tuh ha, sebelah korang jek. (jgn jeling plak).

Yelah, tengah-tengah korang menaip blog nie pun boleh tumbang tiba-tiba. Tak ke dekat dah dengan kita tuh? Yang tidur pun boleh meninggal, yang tengah tengok tv, tengah menunaikan solat. Tengah melantak tak ingat dunia pun boleh meninggal time tuh jgak.

Aku ade teringat 1 cerita nie, dah agak lame. So, aku nak ceritakan kat korang supaya korang boleh beringat lah lepas nie.

Dekat sebuah bandar nie, ade la 1 keluarga yang hidup memang mewah dengan segala macam benda alah ade kat rumah depa nie. Mewah dan tidak bahagia pada si Anak nie.  Anak hanya ada seorang dirumah dan baru saja berumur 7 tahun. Ayah dia nie bisnesman la, memang buzy semanjang! Mak dia pun lebih kurang, buat direct sales.  Memang tak pernah lekat kat rumah.  Tinggal la anak dia nie ngan Bibik nya ya.

Hati budak nie memang sangat sunyi.  Jarang sekali dapat keluar bersama parents dia, ape ntah lagi berjumpa? Seminggu tuh boleh kire la dengan jari brape kali dorang nie berjumpa. Teringin dihati dia nak bersiar-siar dan makan angin ngan ayahnya.  Terase rindu sangat.

Pada suatu hari tuh, budak nie mendapat 1 berita yang amat mengembirakan!. Dia dan ayahnya akan pergi ke sebuah pulau peranginan untuk satu percutian.  Sebelum nie ayah dia dah berjanji banyak kali nak bawak, tapi apekan daya..Bisnes tuh penting lagi, so ditangguhkan.. Tapi kali nie, ayah dia memang beria-beria nak bawak anaknye tuh.

Keesokan harinya, semuanya berjalan dengan lancar seperti yang dirancang. Perjalanan ke lapangan terbang, memunggah barang dari bonet teksi sehinggalah beratur untuk daftar masuk.  Gadis kecil itu mengelek anak patungnya dan beratur bersama ayahnya.

Tiba-tiba...ayahnya kelihatan gelisah dan rimas. Sesaat itu si ayah rebah terkulai sedang nafasnya berombak-ombak, dadanya bergelombang kuat.  Si anak tadi menjerit ketakutan. Orang di sekelilingnya meluru untuk sedia menghulurkan bantuan.  Tapi apakan daya....

Seketika itu anak patung terlerai dan terjatuh daripada pelukan, apabila pengawai perubatan lapangan terbang memberitahu si anak, ayahnya telah tiada... Ayahnya telah meninggal dunia. Pergi meninggalkan anak itu sendirian buat selama-lamanya.  Ayahnya tidak sempat pun untuk memijak tangga kapal terbang, tetapi di usung menaiki kenderaan jenazah untuk tempat yang lebih jauh....

p/s : kadang-kadang tak sangka, perlakuaan seseorang tuh yang kita rase macam pelik jek...Rupenye perlakuan dia yang terakhir...

That's all.
"FRIENDSHIP IS PRICELESS"

Friday, August 27

Gathering Gengblogger for August. ( Berbuka Puasa )

Mari-mari akak-akak, adik-adik, abang-abang. Dah macam promo Sure Heboh.  Tapi kire nie HEBOH jugak la dengan gelagat blogger-blogger yang ada. Setelah selesai pada Gathering yang PERTAMA, kini Gengblogger datang lagi dengan Gathering ke-2!!! ( TORA DATANG LAGI~).

Sebelum ni gath diadakan di Putrajaya, so agak ramai yang 'kesesatan' dan 'kepeningan' mencari tempat tu, jadi kali ni dibuat di Dataran Shah Alam (tak sure yang sebelah PAS or sebelah Masjid tu). Semua boleh pegi, lagi2 yang berada dekat dengan area Shah Alam. Takpe, yang penting awal petang tuh kita berjumpa di Plaza Alam Sentral ( Bowling )

( Gambar dari Gathering yang pertama )

( Poster yang sempoi untuk Gath nie )


Nie adalah segala acara yang dirancang. Harap dipermudahkan segalanya..Aminnn


Tarikh :
28 Ogos 2010


Tempat :
Plaza Alam Sentral & Bazar Ramadhan & Dataran Shah Alam @ Masjid Shah Alam


Masa :
3-11 Malam


Tentatif :

Plaza Alam Sentral
3.00-3.30 : Pendaftaran (jumpaku untuk sahkan kehadiran - tujuan dokumentasi)
3.30-5.00 : Bowling Merdeka GengBlogger (pilihan-pemain atau pemerhati)


Bazar Ramadhan
5.00-6.30 : Acara Sampingan 2


Dataran Shah Alam
6.30-7.00 : Group Photo dan Bergambar kenangan
7.00-7.30 : Bersiap untuk berbuka
7.30-8.15 : Makan-makan (pot luck)


Masjid Shah Alam
8.15-9.45 : Solat Maghrib + Isya + Terawikh


Dataran Shah Alam (berubah mengikut keadaan)
9.45-10.30: Aktiviti akhir
10.30-11.00: Bersurai
 
Kalau korang nak tau lebih lanjut serta Video tentang Gath ni, boleh la ke Blog JOE

p/s : rase nak pegi pakai baju yang dulu tuh jek...miahahaha

Tuesday, August 24

AKU DAN FOLLOWERS ( 7 ) : PESONA AKASIA

Rase macam dah mule ade bau kueh raye nie.  Semua dah stat sibuk2 buat kueh raye,  mule dah macam-macam jenis kueh yang baru-baru. 'Kueh Tart Leper' la, 'Cookies Basah', dan macam-macam lagi la.  Tapi macam mane pun masih suka kueh-kueh yang lame kan?  Kire macam kueh tradisi la.

Tyme-tyme buat kueh nie la macam-macam dugaan yang datang.  Lagi-lagi orang yang tengah lapo, sekali bau.  Rase nak cube test jek kueh tuh.

Tapi takpa, lepas buka nanti..Ang santap la..

Berbalik pada followers yang aku nak terjah kali nie.  Ialah blog PESONA AKASIA! Atau name lain nye ialah G-MIE or AZMI.

( nie adalah header dia )

Aku pun tak perasan rupe-rupenye ade gak student dari Adtec Shah Alam yang ade blog. Sekali tengok, senior aku sendiri!  Kalau korang nak tau mamat nie kire Senior aku la, tapi umo mude lagi. Muke jambu bhaiii..(jgn marah bro).

Agak macam payah gak lah aku nak mencari student dari Adtec nie yang ade blog.  Aku rase macam dia ngan aku jek yang aktif berblogging. Nway, korang mesti berminat bila tengok header dia kan?  Dia buat sendiri tuh,  pandai gak dia pakai Photoshop. (nanti ajorkan aku yea?)

Sape-sape yang tak kenai lagi ngan mamat nie, meh terjah BLOG PESONA AKASIA!

Semoga you all terus berblogging ya! Sebab berblogging memang best!

p/s : gua nak keluar Malaysia lepas nie..

That's all.
"FRIENDSHIP IS PRICELESS"

Monday, August 23

Ramadhan 2010 : Kanak-kanak pada bulan puasa. ( part 3 )

Setakat nie aku dah nampak dah tepi-tepi jalan orang dah stat jual lemang. Lemang Pak Usop la, Lemang Pak Udin la, Lemang Paling Sedap dan Lemangkuk ( okeh,nie tipu ).  Kadang-kadang 1 jalan sampai 6 biji kedai jual Lemang.  Nak tau mane yang sedap, korang beli sebatang setiap kedai.  Lepas tuh rase semua.  Banyak choice kan? 

Tapi kalau balik kampung, bakar lemang tuh ramai-ramai dengan sanak sedare. Lagi pueh hati.  Time tuh la, jumpe macam-macam kerenah.  Dengan yang tak tahan puasa nye, yang muke hitam nye, dengan yang duk sakat lagi.  Seronok jek rase dapat bakar lemang ramai-ramai, lepas tuh lemang tuh hangit korang jugak yang kena nanti!

Nak keluar sat cari ketupat...aku tak minat lemang sebenornye..lalala


Berbalik pada story yang aku nak bagitau korang tadi. Cerita kanak-kanak pada bulan puasa, sebelom nie aku dah cerita sampai tahap budak-budak tuh ade kat sekolah.  Jadi nie adelah kesinambungan dari part 2.

Korang ingat lagi tak pada cerita GABAN? Ala, Suria Perkasa Hitam la. (bukan pekasam yea).  Hero kita masa zaman-zaman dulu. Selain dari FLASHMAN dan POWER RANGERS.

( adik beradik dah aku buh nie )

Walaupun dalam bulan puasa, balik sekolah dalam keadaan yang sangat letih dan lemau kan.  Berbudak nie masih mampu la nak tengok cite nie.  Dapat dalam 5-10 minit ngadap muka gaban tuh pun jadi lah.  Lepas tuh mula buat aksi-aksi yang tak sepatutnya.  Mak kat tepi duk pelik jek tengok.."Anak aku nie tadi kate letih benor..tapi boleh melompat-lompat lagi"...

Kadang-kadang budak2 kecik nie la kita nak kenakan senang jek.  Dorang kan jenis tak tau pape, mengikut jelah ape yang kita cakap.  Itu sebab mak korang selalu pesan, jangan cakap yang bukan-bukan depan budak-budak.. Nanti dorang akan ikot.

Korang mesti penah dengo, perkara yang membatalkan puasa " Memasukkan sesuatu ke dalam rongga badan"..Itu adalah yang sememangye ade kan?  Yang nie aku nak bagitau, dulu-dulu dorang cakap "Tak buleh buang air besau! Nanti puasa ko batal..Sebab keluarkan sesuatu "

Masa keluar statement nie, tyme tuh aku baru jek Darjah 2. Baru jek nak rajin-rajin berpuasa penuh, semangat time nie.  Biase la kan, kadang-kadang ade gak member2 yang sengal semacam nie. Percaya kat abang-abang dia. Jadi pada suatu masa tuh, aku dengan keadaan terdesak nye tengah menahan, tyme tuh kelas Math!  Aku memang tak gemor kelas math mase kecik-kecik dulu. Serius, kalau tak nak ponteng..Rasenye dah lame pi ponteng.

Perot aku dah memulas, dahi dah memerut..Memang berpeluh-peluh bai..Dengan selambe nye, aku berlari-lari pi depan jumpe Cekgu. Rasenye name dia Puan Rohani kot, tapi memang garang bhaii..Dengan keberanian yang ada.. " Cekgu..saya nak pegi tandas!..tak tahan dah nie ".. Cekgu tuh pun lepaskan aku.

Balik jek dari tandas, muka lega dan duduk la sebelah member aku yang sengal nie.  Tiba-tiba dia bersuara :

" Ko tadi pegi mane? "

"Aku pegi toilet la..Sakit perut..pegi yak jap.."

"Ehh..ko puasa tak??"

"Puasa la! Nape ko tanye?"

" Puasa-puasa mane boleh beyak!! "

" Haaa...! Ye ke? Boleh batalkan puasa ke?"

" Yelah..abang aku cakap tak boleh..keluarkan sesuatu!! "

Balik jek aku ke rumah. Memang agak keciwa la hari tuh, sebab dalam fikiran aku mesti puasa aku tak sah hari tuh. Balik rumah monyok jek, mak aku pun agak risau tengok anak dia macam tuh. Pastu mak aku tanye 

"Nape muka monyok tuh? Baru pukul berape..dah letih?"
"Bukan letih la mak..tapi.."
"Tapi nape? Tak tahan dah ke? Nak buka pose tak? "
"Bukan..rasenye macam puasa nabil dah batal"
" Lahh..nape? minum air ke tadi? "
"Bukan la, kawan nabil kate tak buley beyak..nanti puasa batal "

Mak aku agak pening la time tuh, tapi naseb baek dapat dijelaskan semua ape yang boleh membatalkan puasa sebenarnye. Selamat puasa aku mase tuh, dapat diteruskan sampai ke petang. Takde pun dalam kitab mane2 kalau keluarkan sesuatu akan membatalkan puasa. Kecuali la muntah dengan sengaja. Kebesokkkanye, aku pi jumpa kawan aku tuh. Mula-mula jek jumpa, aku dah sekeh cukup-cukup lepas tuh baru explain kat dia ape yang mak aku pesan...

Betui tak aku cakap kat korang? Jangan cakap yang bukan-bukan dekat berbudak nie..Nanti dia akan lakukan!

Dah..perot aku dah lapo nie..nak makan for the 2nd time!

p/s : tengok bola tadi..tau2 seri jek..huhuhu

That's all.
"FRIENDSHIP IS PRICELESS"

Sunday, August 22

AKU DAN FOLLOWERS ( 6 ) : BLOG ADHA

Assalamualaikum...
Adeh..aku rase macam takde mase sangat nak update blog nie. Bila nak update, ade saje yang datang menggangu gua.  Terus hilang mood.  Makin hari makin meningkat followers aku nie (alhamdulillah),  tapi yang aku terjah baru 6!  Ramai lagi tuh.  

Takpa2, korang semuo jangan riso naa.  Aku akan buatkan untuk setiap orang jugak.

Untuk followers aku yang kali nie ialah BLOG ADHA.


( nie adalah header terbaru beliau )

Agak lame gak la aku dah jadi followers bro nie.  Dulu dia rajin gak nak buat entry pasal kerja-kerja kosong, dan tutorial blog pun ade juga.  Yelah,  mase tu aku still jual 'anggur' kan.  Jadi sibuk la menjengah blog-blog yang ade iklan jawatan kosong tuh.  Thanks la pada mereka-mereka yang iklankan.  Sebab bukan semua rajin nak selak suratkhabar kan?

Tapi bro nie dah jarang update blog, bagi sesape yang masih tak kenal dengan ADHA.  Boleh la korang singgah SINI yea!

p/s : gua chow dulu..nak terjah followers lain pulok..

That's all.
"FRIENDSHIP IS PRICELESS"

Wednesday, August 18

LAWAK : Ustazah Pengsan Anak Murid Main...(18SX)

Agak mengantuk sekarang nie.  Time-time puasa nie takde pikir laen dah, antara makanan or 'kuak lentang'!  Sekarang sahur pun dah berat nak bangun, baru seminggu berpuasa.  Nak akhir-akhir nanti, takde dah bangun kot.  Santap tengah-tengah malam dulu, bagi kenyang. Lepas tuh tido.

Besok tak bangun sahur..Tengahari perot dah lapo. Tanggung sendiri.
Dah stat ade orang pasang lagu raya..Baru seminggu..

Dah stat nak plan beli baju raye..Awalnye.

Dah stat order kueh raye..Macam minggu depan nak raye.

Order banyak-banyak, lepas tuh kueh simpan sikit untuk stok tahun depan.

Okeh, nie sembang agak kelucahan sikit.  Sikit jek, tak batal pon pose korang tuh. Berani??

Kisah nye bermulanye di sekolah agama kat area Selangor, Perak dan negeri-negeri yang lain. Tapi sekolahnye 1 jek,  tak banyak.

Name gadis aku nak sembang kat korang nie Aminah. Budak nie pemalas sikit dan tak pernah nak tumpukan perhatian  dalam kelas tuh, pantang ade masa sikit mesti tido!..Tiba-tiba pada 1 hari tuh, Ustazah nye menanyakan 1 soalan untuk semua pelajar kat kelas tuh. ( mase nie dia tengah lentoq baek punya kat atas meja belakag..ZzzzZZz )

Ustazah : " Sape orang yang patut kita hormati dan sayangi?".

Semua diam, tanpa sebarang jawapan. Ade seorang budak lelaki nie memang suka menyakat si Aminah nie (admire kot). Pot pulak kat belakang si Aminah nie, tengah-tengah budak tuh sodap tido.  Dia pun cocok bontot Aminah tuh dengan jarum! Melompat budak tuh dan menjerit "MAK!!"

Ustazah : "Bagus Aminah!!..Awak menjawab dengan tepat.."..( Aminah pun sambung tido balik ).

Sekali lagi Ustazah bertanya :

Ustazah : "Siapa pencipta alam dan segalanya?"

Sekali lagi Aminah dicocok dengan budak lelaki tuh..Lalu dia menjerit  "YA ALLAH!!"

Ustazah itu memuji Aminah sekali lagi..Dan Aminah pun meneruskan agenda tidurnye.

Ustazah itu bertanya lagi.. " Apa yang patut seorang isteri ucapkan pada suami setiap kali sebelum tidur? "

Sekali lagi budak lelaki itu cocok dengan jarum..Dan kali ini, Aminah dah geram tersangat-sangat dan terus menjerit ke budak lelaki tuh...

Aminah : " Ko cocok bontot aku pakai benda tuh lagi...SIAP!!"

Ustazah tuh terus pengsan bila dengar jawapan dari Aminah tuh..KAHKAHKAH

p/s : fuhhh...

That's all
"FRIENDSHIP IS PRICELESS"

Sunday, August 15

Ramadhan 2010 : Kanak-kanak pada bulan puasa ( part 2 )

Salam Ramadhan pada semua. Puasa-puasa nie ade jek dugaan yang datang kan.  Misalnye  rancangan  memasak  kat  televisyen.  Ade ke patut time-time mase tengah memuncak nie,  di keluarkan rancangan Jalan-Jalan Cari Makan?  Nak-nak pulok pengacara tuh,  makan memang dengan penuh kesedapan.  Mau tak terliur budak-budak nie.

Lepas tu duk la merengek nak makanan dalam tv.  Lauk asam pedas la,  kurma daging, eskem sebagai pencuci mulot (nyum2!).  Kadang-kadang aku yang dah besau macam nie pun boleh tergugat gak.  Baek ngadap blog, takde la rase lapo sangat.

Jum kawan-kawan, kita sambung balik kisah budok-budok berpuasa nie....

 ( teringat cite Upin dan Ipin..sumber )

Waktu-waktu sekolah dulu, menjadi kegemaran la bila waktu rehat tuh pegi kantin beli eskem malaysia tuh.  Ingat tak?
( top nie mase skula dulu!...sumber )

Aiskrim nie aku duk ngata tadi.  Famous kan?  Lagi-lagi yang perisa milo tuh.  Agenda lepas dah abis makan, tiup balik bagi kembung, lepas tuh letupkan!..  Terkejot makcik kantin tuh.

Tapi bila tyme puasa, mane ade kantin sekolah yang bukak.  Jadi ade jugak setengah2 budak nie terlupa terus jek bila time rehat tuh berlari ke kantin,  tapi bila sampai di kantin baru teringat yang hari tuh puasa.  Pulang dengan muka keciwa.  Walaupun bulan puasa,  budak-budak nie mane peduli.  Aktif tetap aktif!  berlari ke sana sini.

Kadang-kadang ade jugak yang ngelat, pi toilet knon2nye nak basuh muka.  Alih-alih masuk air dalam pewot!  Telan air paip pun sanggup?  Buat muka tak bersalah, balik rumah kate kat mak "Adik puasa lagi"..  Dalam kelas pun macam tuh jugak,  mane yang tak larat pose tuh siaplah..memang kena bahan abis!

"Cekgu2...ade orang buat dose!"
"Hah..buat dose ape nie??"
"Jum la Cekgu..ikot saye.."

Tengok-tengok ade budak tengah teguk air...

"Tengok tuh Cekgu..dorang tak puasa!"
"Hehehe..(gelak dlm ati..ingat ape la tadi)...Biakan jelah dorang tuh..dorang memang tak buleh puasa"
"Nape pulak Cekgu??kan bulan pose nie?"

"Dah2..masuk kelas..nanti Cekgu cite kat kelas yea?"
"Janji yea Cekgu?"
"Ye janji..."

Dah masuk kelas..tiba2 cekgu tuh keluar balik pegi ke budak berdua tadi..

"Ah-cheng..Maniam..cepat masuk kelas sekarang!"


Kan aku dah kate..Budak-budak lagi,  mane paham.  Ade setengah tuh bawak jugak botol air, siap teguk dalam kelas.  Member sebelah tengok, rase berangin jek.  Sekali bila member yang puasa tuh tanye "Nape ek ko tak puasa? Nanti masuk api neraka tau"...

Member dengan selambe jawab " Aku tak larat la..budak kecik takpe tak pose".  Bila dah puas balik dari sekolah tuh, mula buat muka lesu..Tak larat..Untung la sape yang sekolah waktu petang,  balik-balik rumah jek dah nak berbuka. Best!

p/s : didik la adik2 korang tuh dari kecik untuk berpose yea..bia dia biasakan diri.. 

That's all.
"FRIENDSHIP IS PRICELESS"


Saturday, August 14

Ramadhan 2nd : Allah still beri peluang pada aku..

Lame dah aku perati orang-orang kat opis aku nie, rajin balik awal dah sekarang.  Bagi yang umat islam tuh aku paham la, sebab nak berbuka puasa kat rumah bersama keluarga kan.  Dan yang bujang nie?  korang nak berbuka puasa dengan kawan2 korang?  Mase-mase puasa nie la patut korang kaut OT tuh kaw-kaw, yelah boleh gune untuk belanje raye kan?  Boleh bagi cikit kat anak-anak buah nanti.  Kat buahati ke?

Pandai hamek peluang nie untuk balik awal yea?  Sikit-sikit hilang..pastu balik yea.

p/s : Sebenarnye aku geram ditinggalkan sorang-sorang...haha..okeh tutup cite!


Selepas aku terkena denggi hari tuh,  baru-baru nie aku terkena dugaan lain pulok.  Biase la waktu-waktu lepas sahur nie kan, mesti la ade ngantok sikit. Malam sebelom tuh tido lewat, lepas tuh kena bangun awal for sahur.  Agak mamai dan sleepy laa.

Pada pagi Khamis lepas, dengan semangat aku yang berkobar nak pegi ke tempat kerja nie.  Sesuatu yang tak diduga telah terjadi.  Aku dengan tidak semena-menanye terlibat dalam kemalangan!  Agak bertahun dah aku bawak moto,  tapi baru kali nie ada kena mengena dengan kereta lain.  Selalu jatuh sendiri, dan bangun pun sendiri.

Tapi pada hari tuh, jatuh dan orang yang bangunkan aku.  Pimpin aku bawak pegi tepi jalan.  Senang cite la, aku pegi 'bantai' punggung kereta Satria tuh.  Bukan sengaja aku nak 'bantai', tapi di sebabkan dia berhenti emercency kat tengah-tengah jalan tuh so aku amik keputusan untuk mengelak ke belakang kereta dari aku melanggar ke tengah kereta!

( bukan kereta nie yea..hiasan saje )

Di bulatan hitam tuh sepatutnya aku langgar, tapi sempat elak, so kena jugak kat belakang kereta tuh ( merah ).  Mungkin kalau aku tak sempat elak,  mau melambung macam baby.  (merasa gak terbang kejap).  Alhamdulillah, aku just luka-luka biase jek bila terkena punggung belakang kereta tuh. (perit gak la).


( agak nampak gak aurat aku tuh..nie luka dekat lutut )

( yang ini dekat siku..tajam kan siku aku?? )

( nie kat sebelah lutut..dah berbalut dah pun )

Ade lagi luka dekat bahu, yang tuh tak payah la aku tunjuk ( sebab susah nak snap ).  Gambar moto kesayangan aku yang 'MERAH' tuh tak payah lah aku nak tunjuk.  Sedih, tak sampai hati nak tunjuk, tapi pape pun dia telah kembali untuk 'merempit' sekali lagi bersame aku! Cayalah..

Nway, aku tak buat repot polis pun sebabnye semua perbelanjaan aku di support oleh brader tuh. Bagi aku dia tak bersalah, cume pemandu kereta yang sorang lagi melintas depan dia tuh yang salah!  Naseb baek gua tak nampak no plat tuh..Kalau tidak..

Alhamdulillah la aku masih selamat kan.  Itu la sebabnye aku sekarang macam benggang sikit bila tengok orang bawak kereta tak ingat tentang keselamatan orang laen. Lepas nie, aku bawak buah kelape siap-siap!  Agak-agak kuang ajor bawak keta, aku lempaq ngan buah kelape tuh!

p/s lagi : Benda pertama aku pikir mase jatuh tuh is moto aku!...Orang pimpin aku ke tepi, tapi aku bangun balik tarik moto..=)

That's all
"FRIENDSHIP IS PRICELESS"

Friday, August 13

LUAHAN : Haiwan pun ada perasaan!

Ehmm..Semenjak dua menjak nie rase nak makan kek jerk.  Lepas tuh sekarang nie aku dah mule rase fobia sikit dengan cara orang malaysia bawak kereta time bulan pose!  Serius memang scary.  Selepas ape yang berlaku pada aku tempoh hari, so aku jadi fobia dan rase nak bebel2 jerk bila tengok orang bawak kereta tak betui.

Korang mesti perasan kan kalau time orang bawak kereta pada bulan puase macam mane? Tak tentu arah kan? Lagi-lagi dah petang, lepas tuh jalan jem.  Dengan makanan tak beli lagi,  dorang nie kadang-kadang pikir perot dia jek!  Ingat orang laen tak pose ker?  Jangan lah duk bawak kereta tuh cacamerba sangat.  Puasa nie banyak pahala tau, cuba belajar bersabo.  Tak rugi pape pown, kalau langgar kereta orang laen.  Korang jugak yang nyesal nanti!

Aku rase nak bawak kapal terbang jerk pasni,  takde jumpe traffic light.  Hambat sepuasnye kat atas tuh,  takde polis traffic nak tahan pun kan?

Dah, sebelom aku bawak korang semua terbang..  Baek korang layan ape aku nak cite nie.


Korang mesti kalau marah-marah or maki seseorang tuh,  akan keluar perkataan yang berkaitan dengan haiwan2 nie. Ye dak?  Mesti antara haiwan-haiwan nie yang femes dan peberet korang la kirenye.  Nak tau apa yang dorang nie nak luahkan sebenarnye? Jum kongsi! :

BODOH MACAM LEMBU!
( nah aku jelir lidah kat korang! hamik! )

" Suke-suke ngate aku buduh yea?  Ingat ape menatang laen pandai sangat ke?  Kalau dorang pandai, leh ke keluarkan susu sebanyak gua??.."

MACAM KERA KENA BELACAN!
( gua nie memang suke senyum! )

" Nie gua malas nak cakap..Belacan tuh hape??  Belacan pun gua tak makan,  ape ntah lagi sentuh..Sukahati korang jek bagi gua macam kena belacan!  Cubelah luh buh ensem ke, macam dapat pisang ke. Ade gak gua kenal pisang tuh "

BUSUK MACAM KAMBING!
( aku memang macm nie beb...rockers baii )

" Korang ingat aku jek ke yang busuk??  Hampeh betui arrr.. Apsal la bukan binatang laen?  Ingat si lembu, ayam, itik tuh semua mandi ke??  Dorang pun takot air gak tuh.. Tak caye pegi tanye! "

MULUT BISING MACAM MURAI TERCABUT EKOR!
( cumel tak cheq? )

" Nie cheq panas nie..Hangpa kata mulut cheq bising na?  Hangpa ingat tercabut ekor tuh tak sakit ka??  Cube hangpa semua pi cabut ekor burung laen tengokk dorang bising ke idak?  Nie tidak, dok lah nak buh nama cheq gak..Femes sekejap! Hangpa rasa mulut cheq ngan mulut pompuan, mana lagi bising?? "

DAN INI YANG PALING FEMES!

( Cantik tak hidung gua? )

" Nak tanye sikit..sedap ke mencarut gune name gua??  Lu nak kena kiss sama gua ke?  Pelik gak gua rase, nape name gua yang tak sedap lagi huduh nie disebut2...Babi betul la dan macam-macam lagi lahh..  Memang betui la gua babi..Pesal?  Dah la korang tak makan aku, lepas tuh duk maki-maki pakai name aku..Tak adil! "

p/s : ehmmm..ade menatang laen ke?nak jage zoo lah pasni=)

That's all
"FRIENDSHIP IS PRICELESS"

Thursday, August 12

Ramadhan 2010 : Kanak-kanak pada bulan puasa ( part 1 ).

Selesai sudah puasa pertama dan dah nak masuk hari kedua, macam mane? Ada yang tak berpuasa dah ke?  Harap-harap dapat la 'bulan penuh' yea tahun nie.  Hari kedua berpuasa aku dah dapat dugaan yang sememangnye aku tak sangka akan dapat.  Korang nak tau hape?  Tunggu aku baek sikit, nanti aku akan cerita kat sini ape yang jadi.

Mesti ramai yang duk sibuk nak update cerita pasal menu berbuka pose kan?  Aku ingat nak buat macam tuh jugak, tak takde kesempatan. So, aku nak buat cerita sikit pasal budak-budak punye aktiviti mase bulan pose nie.  Kire ade campur pengalaman aku jugak la. Mesti seronok kan mase puasa zaman budak2 dulu? Tapi rasenya kecik2 dulu lagi la cepat lapo.  Berlari sane snie. Hyperaktif betui!

Sehari sebelom puasa, semua pakat duk sebok depan tv tengok 'pakchek' tuh buat pengumuman puasa.

( sumber dari SINI )

Sape tak kenal pakchek nie?  Aku ketok sat lagi!  Korang semua tau pakchek nie banyak berjasa tau.  Sape lagi yang boleh buat pengumuman selain dia?  Slow and steady jek. Kalau kecik2 dulu nampak jek pakchek nie kuar tb,  berebut-rebut nak tengok. Penuh dengan kesabaran masing2,  nak tau besok jadi ke tidak puasanye.

Bila dah dapat tau jek besok akan puasa, yeay! Semua melompat2 suke!  Siap pesan kat mak dan abah lagi, besok jangan lupe kejot sahur yea. 'Adik' nak puasa!. Memang ade semangat nak berpuasa!

Dah bersiap-siap untuk tidur, baca niat puasa dulu.  Baca mesti kuat-kuat kan? Lepas tuh bace dengan parents nye sekali.

Bab permulaan memang dorang nie laju!  Tapi bila nak kejotkan sahur nanti, korang tengok lah.  Dia punye liat nak bangun kan? Pkul 5.00 pagi kejot, dia celik mate sebelah jek. Pukul 5.10 pagi kejot lagi, bukak dua2 mata siap dengan menguap lagi. Dah celik, tapi tak bangun jugak. Pukul 5.20 pagi kejot lagi, bangun lepas tuh pegi kat meja makan.  Dah sampai kat depan nasi, sambung semula tido. ZzzzZZzzz.. (bertuah punye budak).

Lepas tuh, bermula la dugaan budak-budak nie di bulan puasa.  Dah la kena bersiap ke sekolah, lepas tuh mata duk terkebil-kebil tahan ngantuk.  Teringat lagi masa aku kecik-kecik dulu,  lepas sahur terus jek tido.  Dah tak larat, lepas tuh mak aku kejotkan untuk pegi sekolah.  Baek punye bangun2, pegi dapur teguk air botol dalam peti ais!  Best siot! Elok jek teguk air sejuk. Dan agak-agak macam 2-4 teguk tuh, baru aku tibe-tibe jek teringat yang hari nie puasa!

p/s : lepas nie cerita budak-budak kat skula lak yea=) ( kat sekolah lagi banyak dugaan aku rase)

That's all
"FRIENDSHIP IS PRICELESS"

Tuesday, August 10

Ramadhan Datang Lagi : Tips untuk tahan lebih lame!

Salam semua bloggers and readers sekalian alam. Selamat menyambut puasa sekali lagi,  bersyukur la sebab dapat bertemu bulan yang mulia nie sekali lagi kan? Diberi peluang untuk menunaikan puasa selama sebulan.  Bagi yang sempat ganti puasa tuh alhamdulillah la, bagi yang tak sempat ( Lu pikiaq la sendiri! ).


Kedengaran pak-chek yang biase keluar kat tb tuh sedang bersuara.  Mengumumkan hari untuk seluruh umat Islam berpuasa.  Dengan itu, maka bermula Rukun Islam yang ke-3 iaitu Berpuasa Di Bulan Ramadhan.  Setelah lame korang mensantap, mentekedarah, dan menyuap segala makanan yang ade selama beberapa bulan,  so tiba masanya korang puasa!  Sebulan jek pown,  itu pun tak boleh tahan?  Tak penah lagi aku dengar orang mati tak makan mase bulan puasa.  Itu pun puasa siang jek, malam dah boleh makan kan?

Jadi untuk mengelakkan korang ponteng puasa,  meh aku bagi sikit hint-hint untuk korang bertahan lame.  Bukan susah pun, tak payah bayar,  tak kena berlari pun.  Antara Tips-tips nye :

  • Bangun sahur. Kalau boleh jangan makan terlalu banyak, bila terlalu banyak korang akan jadi terlalu kenyang.  Besok pegi keja dah jadi semput, tak larat nak buat kerja.  Makan secara sederhana.

  • Banyakkan minum air mase sahur tuh, lebih elok air suam.  Jangan la pi bantai air bandung ke, sirap limau ke, takpun oren juice dan sebagainya la.

  • Jangan duk pikir pasal makanan pada waktu siang.  Ini tidak, kejap2 buka buku resipi, kejap2 search kat internet resipi terbaru.  Tak pun bukak jek televisyen, cari program memasak.  Tuh semua boleh mengugat keimanan tuh bagi sape-sape yang tak kuat 'semangat' ni.

  • Jangan terlalu banyak membebel.  Maksud aku banyak sangat bercakap, sampai duk menyembur ayak liuq tuh keluar. Cuba untuk kurangkan sikit korang punya percakapan di bulan puasa nie. Berzikir lagi baek.  Kalau banyak bercakap, nanti keluar benda yang tak patut plak.

  • Jangan selalu berangan.  Angan-angan kalau bulan puasa nie memang takde benda lain mesti pasal makanan yang sedap2!  Tapi bila berbuka,  makan ciput gak.

  • Jangan kerap tidur.  Ni memang selalu kan?  Tidur waktu siang, dalam 5-10 minit takpelah. nie idak, kalau boleh nak bantai sampai waktu berbuka nanti. Makruh tuh!!

  • Jangan biarkan periuk kat dapur tuh ada isi waktu-waktu tengahari, nanti ada yang balik rumah bukak periuk.. Jadi la puasa 'yang-yuk'!

  • Jangan biarkan botol yang berisi air minuman di letakkan berdekatan.  Sebabnye secara tak langsung korang akan terminum, kalau tak sengaja takpe.  Tapi kalau habis sebotol, tuh kire tak sengaja ke?
Rase-rasenya cukup la setakat tuh den berpesan. Jadi banyakkan la amalan pada bulan mulia nie. Rembat segala chance yang ade!! Belum tentu tahun depan korang berpeluang nak temui lagi Ramadhan.  Kurangkan sikit aktiviti 'makan ketupat' (mengumpat)  tuh.

Hope korang semua dapat menunaikan puasa dengan baek! Sabar dalam segala dugaan.
Salam Ramadhan dari gua..=)

p/s : Jum buka puasa ramai2?

That's all
"FRIENDSHIP IS PRICELESS"

Sunday, August 8

WAYANG : SALT 2010

Rase macam masin-masin la kat mulut nie.  Lepas nie korang jage la, mulut aku dah masin wey.  Cakap sikit, mesti jadi betul nanti. Tercerita bab garam nie sebabkan cerita SALT la,  ala pelakonye bini pak-chek Brad Pitt tuh. Kenal kan? Baru-baru nie jek aku pegi tengok, so ade macam garam jatuh dari atas wayang tuh. Ntah mane datang ntah.  Tuh sebab rase masin-masin. ( merepek ).

Untuk pengetahuan korang dalam cerita nie sebenarnye Angelina Juli nie ialah penjual garam yang berjaya jadi perisik.  Untuk merisik owner kilang-kilang garam yang lain ade kat Malaysia nie.  Dari risikan itu, akhirnya dia jadi penjual garam paling famous kat U.S sebab dapat mengurangkan rase kemanisan tuh.

*Berhenti la setakat nie aku merepek*

( SALT! )

Kadang-kadang kan, pakchek Google nie lurus bendul gak.  Bulat-bulat dia bagi aku gambar Garam saje bila aku nak cari poster SALT tuh. Sabo jek.  Korang gelak la,  nanti kena kat korang balik baru tau..


Ha..Ini baru betul poster SALT nie.  Who is SALT?? ( Garam ).

Cerita nie sebenarnye agak berbelit-belit pada mulanye,  korang akan rase tak paham gile!  sebab cerita pusing-pusing.  Ingat dia nie jahat, tapi sebenarnye baek dan ingatkan yang tuh baek tapi sebenarnye dia la yang jahat.  Paham tak? Belit kan?

Dorang nie sebenarnye perisik-perisik dari Russia,  yang telah di latih sejak dari kecik lagi. Orang yang melatih nie ade misi dia, iaitu Hari-X.  Pada hari tersebut, semua anak-anak didik dia akan datang menyerang US dan melancarkan nuklear kt tempat-tempat tertentu.  Kiranya dorang nie nak jadi batu api la.

SALT nie antara ejen perisik yang paling tip top la antara semua.  Dah kalau name pun cerita nak jadikan dia Heroin kan?  Mesti la dia yang hebat.  Jadi bagi korang yang interested nak tengok cerita nie, pegi la yea.  Tapi dari 5 bintang aku bagi 3 jek. Pening dan ending yang tak menarik.

p/s : tempat yang dorang nak lancarkan nuklear is Mekkah!!huh!..macam dapat der..

p/s lagi : jgn telan garam byk sangat, nanti darah tinggi..

That's all.
"FRIENDSHIP IS PRICELESS"

AKU DAN FOLLOWERS ( 5 ) : BLOG AROUND OF ME

Salam para bloggers semua.  Hari minggu macam nie la, mesti akan bangun lewat punye.  Kalau mak korang tuh tak sampai menjerit dari dapur,  selagi tuh la korang takkan bangun kan?  Mak aku kalau kejotkan sahur, memang aku terus terjage der. Paham-paham jelah kan,  mesti nada sore tuh tinggi secara mendadak.  Sebab nak kejot punye la payah. Okeh, sebelom aku pergi lebih jauh dengan cerita pasal bulan Pose nie.  Baek aku cerita sikit pasal followers aku untuk kali ini.

Followers berikutnya ialah Cik Khadijah the owner of blog Around Of Me.


( Banner Blogger tersebut )

So, menarik jgak kan blog dia? Tapi jarang update. Sudah setahun jugak berkecimpung dalam dunia blog nie. Tapi aku dah kenal dia dulu.  Kenal dari myspace.  Dari situ duk sembang2, lepas tuh macam mane ntah aku boleh cerita ngan dia pasal blog.

Sape-sape rase berkenan ngan blog dia, boleh la jenguk ke sane yea.  Kenal-kenal dan sampaikan salam ak kat dia. Jum2 singgah sinie BLOG KHADIJAH.

p/s : adehh..baru 5 jek..ade lagi 5rtus lebey..chayok2!!

That's all..
"FRIENDSHIP IS PRICELESS"

Saturday, August 7

BLOG AKU BERTUKAR WAJAH!

Salam para bloggers yang masih setia.  Agak rase kepeningan sikiit nie sebab duk ngadap laptop dari siang tadi.  Nak bertukar wajah ceritanya.  Gua nie agak cerewet sikit bab2 nak pilih template nie, mengalahkan perempuan baii.

Maaf la pada readers2 aku yang tunggu dari tadi, aku tengah berusaha bersungguh nak buat balik blog nie.  Adjust mane yang patut bio sedap mata korang memandang.  Kepale agak panas nie sebab dari tadi aku try buat READ MORE tuh tak boleh2.  Tak tahu mane silap nye, sebelom nie ok aje.  Oleh sebab tuh aku dah limitkan jadi 2 post jek kat muka depan. Ringan sikit kot, lepas boleh pegi timbang blog aku.


( Header baru gua..amacam?? )

So, dengan header baru hasil dari AIZ nie la yang aku duk tukaq template lagi.  Yang lebih bersesuaian, dah lame rase nak tukar. Tapi tunggu header dulu. Jadi bagi sape-sape yang nak header best2 boleh la pegi tempah kat AIZ yea! Thanks again bro..

Amacam wajah baru aku nie? Ok tak? Nanti aku akan tambah dan buang ape yang patut la.  Hope mata korang sedap memandang.=)

p/s : mate guwa dah letih bai..

That's all.
"FRIENDSHIP IS PRICELESS"

Maut Tidak Kenal Waktu : KISAH 1

Salam pada bloggers2 yang canteq lagi hensem. Jangan perasan lebey, ok!. Di kala hujung-hujung minggu nie la aku ade kesempatan nak update blog ney.  Bulan nie agak kesibukan dengan persiapan raye lagi (beria-beria). Aku takde  bersiap  pape pun sebenarnye, mak gua jek yang sibuk2 sekarang nie.  Maklum la, para perempuan nie kang pantas dan laju jek bab-bab shuping nie. Ye dak??

Tapi dalam sibuk-sibuk bershuping tuh jangan la lupe PAY the zakat pada sape-sape yang rase mampu sangat dah tuh. Sendiri pikir la yea. Jangan lupe ganti puase, sebab dah tinggal beberapa hari saje lagi kita akan menyambut Ramadhan.

Dan pada entry kali nie aku nak mengingatkan sesama kita nie.  Bukan korang saje,  tapi aku pun same jugak.  Ok,  1st thing aku nak tanye, apekah yang paling dekat dengan kita??  Mesti korang dah tau jawapan nye kan? Mati la..  Itulah yang paling dekat sekali.  Kalau tak beringat, sekali dia datang kita tak boleh toleh belakang or bangun balik dan sambung jogging. ( merepek )



Ni cerita yang aku akan kongsi kan dengan korang. Jum bace! :
   Pada suatu pagi berlaku la sedikit perselisihan antara si isteri dan suaminya. Biase la kan,  adat la dalam perkhawinan tuh.  Tapi pada hari itu,  si isteri nak menunjukkan rase protes pada suaminya.  Dia sedikit pun tidak menoleh ketika suaminya melangkah keluar pergi kerja.

Sedangkan pada hari - hari sebelumnya dia akan menghulurkan tangan,  betulkan tali leher suaminya atau kolar baju dan cium tangan suami. ( mesra dia pagi2 dengan suaminya ).  Itulah dia sering lakukan sejak dipesan oleh ibunya.

Namun,  pada hari itu perasaannya sedikit terluka dan itu lah yang perlu ditunjukkan kepada suami.  Itulah yang ada dalam fikirannya.  Si suami pun berlalu lah dengan hampa dan tidak menyangka yang isterinya akan melakukan sebegitu rupa. ( bayangkan la pegi keja, isteri tak cium tangan pun? )

Pada tengahari,  ketika perasaannya masih sebal tetapi menunggu - nunggu panggilan telefon daripada suaminya di pejabat yang berhelah untuk bertanya khabar tetapi sebenarnya ingin memohon maaf tentang pagi tadi. ( Rase bersalah sangat ). Seikhlasnya ketika itu nalurinya ingin benar menutur bicara meluah rindu buat suami tercinta..

Tiba-tiba panggilan yang dinantikan telah tiba..  Telefon berbunyi,  hati berbunga-bunga nak mendengar suara suami tersayang.  Namun jangkaannya meleset sama sekali,  itu bukan panggilan daripada suami sebaliknya panggilan dari balai polis yang memintanya segera ke hospital!!.  Dia perlu datang untuk membuat pengecaman kepada mayat seseorang yang hancur akibat satu kemalangan yang dahsyat.

Dan benar..... itulah sekujur tubuh suaminya yang melangkah keluar dari rumah pagi tadi tanpa menoleh kepadanya..

Yang tak sempat pun bersalaman buat kali terakhir....

Yang hanya memendam rasa cinta yang mendalam...

Yang melangkah pergi buat selama-lamanya...

Isteri itu kini hanya menangis..menangis..dan terus menangis...


p/s : jangan marah tuh ikot sangat perasaan..perempuan bila merajuk pun same..kan bila jadi macam nie, nyesal seumur hidup..

That's all
"FRIENDSHIP IS PRICELESS"