Wednesday, August 29

Meraih Cinta Allah.

Semua makhluk menginginkan Cinta dari Pencipta kita. Cinta yang teragung. Sebab bila kita dapat meraih cinta dari Dia, semuanya akan dipermudahkan. Dan kita sendiri akan dapat menempuh segala dugaan dengan tenang, hati bahagia. Tiada rasa gundah gulana dengan hal duniawi.

Dari setiap sudut Allah tunjukkan jalan kepada kita. Berbahagialah pada orang yang mendapat cinta dan kasih sayang dari Allah.

Alhamdulillah, diberi juga daya dari Allah untuk membuat entry. Maaflah yea membiarkan blog ini tidak berupdate. Kadang-kadang nak menulis nie memerlukan idea juga, bila mencurah-curah datang dah tak tahu plak nak taip yang mana satu, jadi semua dalam draft je.

Jadi saya nak update yang ini dulu lah, sebab dah lama sangat.

Antara faktor-faktor bagi kita meraih cinta Allah S.W.T ialah :

 1. Dengan Al-Quran Al Karim.
 •  Antara faktor yang besar manfaatnya dan disukai Allah. Ialah kita berpegang pada Al-Quran. Kitab yang sangat agung dan yang di wasiatkan oleh kekasih kita Rasulullah Shallallahu'Alaihi Wasallam kepada umatnya. Kita tidak akan berjaya dan beruntung kecuali dengan membaca, merenung dan mengamalkan isi kandungan Al-Quran.
 • Kita akan hidup dalam kemerosotan nilai dan kehancuran prinsip dan pendidikan, jika kita berpaling daripada Al-Quran dan Al-Sunnah.
 • Bila kita berpaling dari Al-Quran, hati kita akan mati dan kita akan kehilangan cahaya yang berkilauan, kehilangan sinar yang gemerlapan dan kehilangan kepatuhan dan ketaatan kepada Allah, kecuali orang yang dirahmati Allah.
 • Bila kita membaca Al-Quran sebenarnya seolah-olah kita membaca sejarah kehidupan Rasulullah.
 • Rasulullah seolah-olah Al-Quran yang berjalan di permukaan bumi ini.
 • Rasulullah sentiasa memposisikan darjat manusia sesuai dengan kadar kedekatan dan interaksi mereka dengan Al-Quran, dan baginda juga memuliakan dan menghargai mereka sesuai dengan kadar hafazan mereka terhadap Al-Quran.
         Anas bin Malik R.A berkata " Suatu ketika Rasulullah S.A.W mengirimkan pasukan tentera untuk berperang di jalan Allah.

         Maka Rasulullah bertanya kepada mereka, 
      "Siapakah di antara kalian yang telah menghafaz Al-Quran (seluruhnya)?"

Mereka semua diam. Baginda bertanya lagi
" Adakah diantara kalian yang telah menghafaz beberapa surah daripada Al-Quran?"

Salah seorang daripada mereka menjawab
"Saya wahai Rasulullah." 

Baginda bertanya lagi.
"Apa yang sudah kamu hafaz?"

Dia menjawab,
"Saya sudah menghafaz surah Al-Baqarah"

Maka Rasulullah berkata kepadanya.
"Kalau begitu, berangkatlah dan kamulah pemimpin mereka."

(At-Tirmidzi, no 2876; Ibnu Khuzaimah,no.2524,Ibn Hibban,no 2007,2553; An-Nasa'i dalam As-Sunan Al-Kubra,no.8656 dan Al-Hakim,no.1657. Lihat Dha'if At-Tirmidzi,no.1036)

Beginilah kriteria pemimpin yang diajarkan oleh Islam. Orang mendekati dirinya dengan Allah, Al-Quran dan Al-Sunnah. Baginda sendiri solat membaca sehingga 3-4 surah 1 rakaat. Sahabat-sahabat dulu semua berinteraksi dengan Al-Quran. Jika masuk ke rumah mereka, pasti akan dapat melihat Al-Quran tergantung.

Jadi faktor yang pertama ialah mendekatkan diri kita dengan Al-Quran, membaca, hidup sentiasa berinteraksi dengan Al-Quran, mentadabburinya dan mengulang-ulanginya serta mengamalkannya.

        2.  Melepaskan Dunia (Tajarud'Aniddunya) dan Zuhud Terhadapnya.
 • Tidak terlalu berkeinginan terhadap kehidupan dunia dan dia sentiasa bersikap zuhud.(meninggalkan kesenangan duniawi).
 • Salah 1 peringkat yang paling agung dalam mendekatkan seorang hamba kepada Allah Ta'ala adalah ketika dia mengeluarkan kecintaannya terhadap dunia daripada dalam hatinya.
 • Ketika kita keluarkan kecintaan kita terhadap dunia dari hati kita dan gantikan dengan kecintaan kepada Allah semata, nescaya Allah akan mencintainya.
 • Janganlah kita menjadi hamba kepada kemewahan dan kesenangan di dunia.
Rasulullah bersabda :
" Celakalah orang yang menjadi penghamba dinar, celakalah orang yang menjadi penghamba dirham, celakalah orang yang menjadi penghamba kemewahan dan celakalah orang yang menjadi hamba kemegahan, celaka dan binasalah mereka semua, kalau dia sudah jatuh tersungkur, maka dia tidak akan boleh untuk bangkit kembali"
(Al-Bukhari,no 2887).

Mengapa mereka celaka? Kerana dia telah menjadi hamba hawa nafsunya. Allah berfirman :

"Maka pernahkah kamu melihat orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai Tuhannya dan Allah membiarkannya berdasarkan ilmu-Nya[1384] dan Allah Telah mengunci mati pendengaran dan hatinya dan meletakkan tutupan atas penglihatannya? Maka siapakah yang akan memberinya petunjuk sesudah Allah (membiarkannya sesat). Maka Mengapa kamu tidak mengambil pelajaran? "  (surah al-jatsiyah ayat 23)

 • Janganlah kita menjadi hamba dunia sehingga tidak boleh menghadiri majlis-majlis ilmu dan dakwah Islamiyyah dan tidak sempat lagi untuk berzikir dan membaca Al-Quran kerana kecintaan kita kepada dunia.
 • Dalam kita sahih Al-bukhari, Abdullah bin Umar R.A berkata, Rasulullah memegangi kedua bahuku seraya berkata :
" Jadilah kamu seolah-olah seorang yang asing atau seorang musafir di dunia ini " 
(Al-Bukhari,no6416 dan Ahmad,no 4750,4982)

 • Maksud meninggalkan kemewahan dunia di sini adalah kamu mengambil sesuatu yang bermanfaat bagimu daripada dunia ini, sehingga tidak terlalu menyibukkan dan melalaikanmu, tetapi menjadi penolong bagimu dalam berbuat ketaatan kepada Allah.
        3.  Qiyamullail (Solat Malam).
 • Faktor ketiga untuk meraih cinta Allah ialah dengan solat di malam hari. Solat-solat sunat seperti tahajjud dan solat witir. Mengadukan keadaan kita yang sesungguhnya kepada Allah.
Allah menyebutkan salah satu karakteristik hambaNya yang bertaqwa adalah gemar melakukan qiamullail. Seperti dalam firmanNya :

" Di dunia mereka sedikit sekali tidur di waktu malam. Dan selalu memohon keampunan di waktu pagi sebelum fajar" (Surah Adz-Dzariyat 17-18)

 • Rasulullah sangat mengalakkan umatnya untuk sentiasa melakukan qiamullail. Qiamullail boleh di laksanakan walaupun kita hanya menunaikan solat sunat 2 rakaat sebelum subuh tiba. sekitar setengah atau sepertiga jam sebelum subuh. Agar kita tergolong didalam golongan yang sentiasa mengingati Allah pada saat-saat indah itu.
Daripada Abu Hurairah R.A berkata ; Rasulullah S.A.W bersabda :
" Allah S.W.T turun ke langit dunia, tatkala sepertiga waktu malam masih tersisa, Allah menyeru. "Adakah di antara hambaKu yang berdo'a kepadaKu, supaya Aku mengabulkan permintaannya? Adakah di antara hambaKu yang meminta ampun kepadaKu, supaya Aku mengampuninya? Adakah di antara hambaKu yang meminta kepadaKu, supaya Aku memenuhinya"
( Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)
 • Untuk mudah bangkit qiamullail ialah dengan tiada melakukan dosa di siang hari, perbanyakkan bertasbih,bertahmid dan bertakbir sebelum tidur itu. Tidur di siang hari, dan juga kita kena tekad untuk bangun malam untuk melakukan solat.
 • Qiamullail ini adalah sunnah Rasulullah dan sebagai lambang kejayaan Islam.
 • Peluang ini kita ambil, untuk luahkan segalanya kepada Allah, kerana pada waktu ini Allah sangat-sangat dekat pada kita.
       4.  Merenungkan ayat-ayat Allah.
 • Merenung seketika ayat-ayat Allah dan tanda-tanda kebesaran Allah.
 • Setiap kali kita melihat sesuatu ciptaan Allah, maka hal itu akan mendekatkan lagi diri kita kepada Allah dan kita akan selalu mengingatiNya.
 • Lihat dan renung bagaimana kita diciptakan, langit bagaimana ia ditinggikan. Dan macam-macam lagi kebesaran Allah S.W.T.
 • Ini adalah salah satu faktor terpenting yang dapat menolong kita untuk mencintai Pencipta, Allah telah menciptakan segala sesuatu dan menunjukkan tanda-tanda kebesaranNya kepada kita semua, sehingga kita dapat merenunginya dan menambah kedekatan denganNya.
Cukup sekadar 4 itu, InsyaAllah kita akan dapat meraih cinta Allah. Pentingkah cinta dari Allah? Ia memang penting, sebab ia dapat menyelamatkan kita didunia dan di akhirat. Tak perlulah kita hanya mengejarkan cinta-cinta yang dusta didunia sedangkan kita tidak pernah tenang dan tenteram dengannya.

Bila kita mencintai Allah dan Allah mencintai kita, nescaya segala makhluk ciptaanNya akan mencintai kita. Percayalah. Usaha dan gapai dulu cinta dari Allah, baru kemudian akan datang cinta lain kepada kita. Jangan terlalu terpedaya dengan kehidupan dunia. Ingat itu wahai sahabat semua.

p/s : mana lebih penting? Cinta Allah atau Cinta Manusia?

sumber : buku "Jagalah Allah, Allah menjagamu.." karangan Dr.Aidh bin Abdullah Al-Qarni.

1 comment:

BeSt 4 me: