Saturday, May 22

BILA ORANG KAYA JADI TERLALU ACT!

Salam, aku tengah menahan sakit hidung nie. (sebab tak dpt bersin) korang mesti penah rase kan? Nie aku nak cherita nie. Selalu kena macam nie, lagi time bawak keta bai. Punye sakit jiwa rase. Naseb baek tadi aku dah dapat pulut kuning! Cedap wey! Time kaseh makcik anis, jiran sebelah umah aku. Tapi pulut tuh bkn dari dia, dia tlg pass kan jek kat aku. Dengor kot aku menjerit dalam umah, LAPO!!! ( tipu nie tau).

Aku rase macam dah lame tak dapat online hari sabtu! So, oleh kerana sudah kekeringan idea, aku pun terdetik nak buat entry nie. Pasan tak ayat aku cam cacamerba cket? abaikan jelah.

Korang penah jumpe orang kaya? jadi kaya? anak orang kaya2 ke? bak kate orang tua, semua la kaya. Bukan semua kot aku rase macam nie, ada gak yang baek2, molek2, dan sopan santun gitu. Kaya nie maksud aku semua la lengkap. Kereta besau, umah besau siap makan tanah orang laen ag, katil besau, tv besau, kolam besau dan perot pun besau! Sampai naek kepale yang sememangnye besar kan?

( gambar hiasan )
- orang kaya yang gila kuasa! -
BILA ORANG KAYA TUNJUK ACT! :

TIME BAWA KERETA!
  • Bawak kereta tuh kan, macam dia sorang jek yang bayar cukai jalan. Orang laen tak bayar ek?
  • Pikir dia sorang jek nak cepat..orang laen suka kot lambat2?
  • Bukan nak ngate atau mengata ( same jek kan? ) tapi kadang2, tau la kau tuh bawak kereta sebesar2 alam nie, so kena la tolak ansur. Tak semestinya kau bawak kereta mahal, so yang 'kecik2' nie kau boleh tolak tepi jek. Paham tak korang?
  • Lagi- lagi time jem la, memang takde nak bagi 'can' langsung. Pastu, time kat traffic light. ( tau la mampu bayar saman der ) tapi kalau dah sampai nyawa orang laen melayang. Tak kesian ke?
 ( gambar hiasan )
- aku tau kereta kau mahal -
 ( gambar hiasan )
- kereta gua murah jek, tapi masing2 bayar cukai gak -
- cuma kau lebih skit!haha -

TIME CALL OPERATOR!
  • Kadang2 tuh, (bukan semua yea) cube time call operator tuh lembut sikit. Operator nie pun manusia gak bai, manusia yang mencari rezki macam kau jugak. Yang pergi gelap, balik umah pun matahari dh terbenam. So, understanding sikit.
  • Nie tidak, contoh korang tengok nie ek
OPERATOR : Selamat pagi encik, boleh saya bantu?
ORANG KAYA : Pagi! I nak tanya sikit nie?? ( sore grg wey )
OPERATOR : Ye cik. ape tuh?
ORANG KAYA : You all nie tau buat keja ke tak? Macam mane i punye  nie bla..bla..bla..
OPERATOR : Maybe encik salah isi form. Cube encik bagitau  bla..bla..bla.
ORANG KAYA : YOU ingat i buta ke! I rase u all nie tak boleh kerja la..$%#$^#%^#%&
*TAMAT*

  • Kuar la ayat2 yang tak sepatutnya dilemparkan. Tanpa rase bersalah sedap jek duk maki hamun. Padahal salah sendiri, bila dah tau salah sendiri. Pandai plak nak cakap baek2 yea? ( sengaja aku taknak tulis ape yang ada pada bla..bla..bla tuh ) nanti takot ada yang terase.!
  • Cube selidik dulu sebelom nak marah2 orang lain. Pastu jangan nak gune ayat2 kesat. Operator tuh manusia bai, bukannye robot!
TIME ORANG MINTA SEDEKAH!
  • Biase la, kat dunia nie bukan semua hidup senang macam kau kan? so, mesti la ada peminta sedekah.
  • Kebiasaan mesti dekat kedai2 makan ke, kat bank ke, tak pun kat stesen bas. Ada jek budak2 mintak sedekah.
  • So, ada yang aku tengok la. Pehh, dress up bagai, tak ingat punye! Tibe2 datang budak nie mintak seringgit, 20 posen ke kan. So, orang yang kaya nie ( mmg kaya bai,wit penuh lam walet! ) bagi la serinngit.
  • Bagi memang bagi, tapi caranye dia bagi tuh. Jangan la campak gitu jek. Tau la budak tuh selekeh camtuh. Dia ada hati gak bai! Dapat seringgit tuh dh cukup bermakna tau. 
  • Takpe, mungkin bagi korang duit tuh senang dapat kan? so, leh campak2....
 ( aku tau kau gajah bai..sebab besau kan?)
( yelah, ktorang just kucen yang kecik lagi comel! )

 TIME BERATUR!
  • Nie memang buat semua sakit hati bai. Dari belakang dengan mendabik dada nye terus ke depan tanpa segan silu!
  • Ape kau bute ke? Tak nampak ke orang beratur berjelar2 nie? Aku penah tengok selalu kat tempat fast food la ( mekdi, kepsi dan sekapal denganye la).
  • Korang bayangkan, dah beratur panjang nie. Lapo plak tuh kan, kena plak bau ayam naek. Memang hilang sabo. Cuma yang beradab dan sopan jek akan beratur dan tunggu.
  • Yang tak gheti nak beratur nie nak panggil ape? Naseb baek la kan, budak kat cashier tuh ada kuasa nak sruh dorang pegi beratur. Kalau idak, mau selambe jek dorang nie order tanpa pikir orang blkg!
  • Ingat sikit der!

    Oklah, aku rase cukup la aku hambur kata2 untuk orang macam nie. Aku tak maksudkan semua yea? tapi yang segelintir tuh yang selalu aku jumpe! Meluat plak..Maybe dorang nie ada yang tak penah rase susah kot, senang manjang. Jadi manje! So, sape2 yang terase kat lua tuh dah cukup kaya, jangan la jadi macam nie yea? Jage sikit.

    p/s : teringat cite adnan sempit masa dia kena lggr ngan kreta mercedis tuh..

    p/s lagi : bia tak kaye ngan duit, tapi kaya ngan budi bahase. ( tpi skrng aku rse rmi nk kaye ngan duit kot)

    That's all

    13 comments:

    1. hahaha , i penah kene gak dulu mase keje jd operator pizza . asal tgok alamt yg kaya2 je , mmg kene mrh saje , tp ta sume la customer yg mcm tu :DD

      ReplyDelete
    2. org kaya tu dia rasa bangga diri.. ingat ngan duit dia boleh beli apa saja.. dah rasa berkuasa.. xsuke org mcm tu..

      ReplyDelete
    3. btol tu. diorg jgk ske tunjuk2 brg2 yg konon mahal pstu dgn gayanya yg ala2 "aku je yg ade brg ni".. nyampah.

      ReplyDelete
    4. kucing tu! sangat comel!
      :D :D :D

      ReplyDelete
    5. mostly, org kaye mmg macam tu...
      gyahahahahhahah~

      ReplyDelete
    6. diorg berlagak pun bukan dgn duit sendri pun..dengan harta mak bapaknya gak.. huahua

      ReplyDelete
    7. mostly org kaya mmg mcm tu kan.tak kena sikit nak marah. apa dia ingt dia dewa ke? bodoh betul. org lain pun kaya gak lek lek dah la haha

      ReplyDelete
    8. tapi ada juga orang yang tak kaya belagak macam nak rak.huu

      ReplyDelete
    9. eheee yang berlagak kaya ramai..

      ReplyDelete
    10. shey : tuh la, sbb kn cust la kte kne sabo kn~ehmmmmm

      ReplyDelete
    11. sumi : xleh nk bt hape dh~mmg dh cmtuh kn?bler pnuh wit lam poket..rse dia bkuase gler!

      ReplyDelete
    12. gee : hahaha..ske mnunjuk2..eeeee~geram jek..tau la dia sng dpt!

      ReplyDelete
    13. ika : huhuhu..btui tuh!tgk mde ag~kua dri keta yg mhal..pdhal wit mak ayh dia~tp act cm wit dia!huhuhu

      ReplyDelete

    BeSt 4 me: