Tuesday, March 30

MARHABAN2U.COM..(nak join??JUM!!)

Salam..Selamat Sejahtera..Moshi-moshi..Gudnite!Erk..Okeh, mud serius ( muke serius nie, jgn gelak ok! ). Semalan entry pasal hostel! Memang mengimbau kenangan..Oleh yg demikian kemungkinan aku akn buat PART 2..Jadi, doa2 kan aku sihat dan mempunyai idea yg melimpah-limpah ruah, sampai boleh bagi kat kawan2 cket.=)

Marhaban2u?? Apekah itu?? Jum Aku bagitau kat korang yea!

MARHABAN2U :

Program dilancarkan pada hari Ahad 28 febuari 2010 bertempat ditapak Ekspo Ekonomi Muslim Perkarangan Masjid negeri Shah Alam Selangor,bersama kumpulan Rabbani bersempena dengan sambutan Maulidurrasul, bertujuan sebagai platform untuk membantu orang ramai yang ingin menceburi bidang usahawan internet yang Murah Mudah dan Menguntungkan.

Sekarang aku tengok bisnes macam nie semakin menjadi2!! Jadi aku pun duk rajin godek2 sambil cari duit lebih nie, jengah la web nie (mmbr aku yg syorkan..aku jdi downline dia dh).. Khas untuk sape-sape yang minat nasyid2 nie atau bacaan surah jugak ada disediakan. Korang boleh download aje!..

Modal tak banyak dan tak kurang. RM 20.00 saje!..Korang mesti cakap "alaaa,biase dah nie", "aku pun ade join yang lain juga"..Tak mengapa, aku just nak bagi kat korang ape yang aku rase sepatutnya dikongsi. bukan apa, bila lagi kita nak support kumpulan2 nasyid nie kan? Lagi2 Rabbani!! (minat wey)..Kalau kita nak pegi beli cd or kaset kang mmg malas? Sekarang semua nak ade depan laptop jek. So, download saje? kan lagi senang? Kalau korang semua nak tahu lebih lanjut tentang bisnes nie! Moh tekan kat banner nie..


Kalau korang dah puas hati dan rase nak join sekaki dengan aku! Tinggalkan komen korang yea=)

"Sekiranya kita lambat bertindak, esok kehidupan kita tetap sama"

p/s : Aku rase lagi baik bt macam nie, dari aku spam2 byk2 kat shoutbox..=)

Monday, March 29

STUDENT LIFE.(versi hostel)..

Salam..Selamat Sejahtera..Moshi2..Gudnite!Erk..okeh, dah jadi mcam tagline aku dah. Tak boleh buang dah, best betul mlm nie hujan. Kena plak Man Utd menang semalam, makin lena aku tido!haha. Hari nie takde byk program, just pegi jln2 kat IKEA Damansara tadi. (cuci mata sat)..Bersih dan suci dah mata aku. Duk berangan2 entry ape nak buat malam nie, 'usha' budak2 student yang lepak situ. Terlintas lak nak cite pasal student life nie. Banyak kali nak cite pasal nie, tapi takde idea nak bubuh ape. So, hari yang adalah hari yg bersejarah! (semangat knon)..Next!

Oke, aku duk jengah2 gambar lame dalam hp nie mase aku kat hostel dulu. Memang rindu nak rase, walaupun duk dalam tuh rase nak keluar jek! Yelah, warden 'penjara' duk cari pasai jek, dah memang keja dorang kot. Ronda2 sana sini. Yelah, walaupun 'fed up' ngan perangai kawan2 lain, tapi ada juga kan kenangan manis kalau duduk kat hostel nie? Kebanyakkan nye kalau nak jumpa kat luar tuh, jarang sekali berlaku la.

Kalau duduk hostel nie kena ingat benda2 asas macam nie, kalau idak..adoiii. Nak kena pinjam member punye! (segan bai). Baru2 masuk dah nak tunjuk kekurangan perangai ko tuh yang suka meminjam. Rilek2 dulu kan?So, benda yang 1st korang kena ingat bila kat hostel is :

( gambar hiasan )
SABUN BUKU!
- Haaa, sabun nie penting nie, tak kesah la jenis ape korang nak bawak! Sabun yang guna Cecair tuh ke dan pape saje. Janji Sabun! Nie kalau tertinggal, korang rase sanggup tak nak pinjam member2 punye? Kalau yang cecair tuh takpe, tapi klu yang Sabun buku tuh? Rase2 ape yg ade kat Sabun Buku  tuh? (ckup! aku dah imagine yg bukan2 dah)..

( gambar hiasan )
( gambar hiasan )

MAGGI!!
- makanan segera nie dah kira macam makanan harian la klu kat Hostel tuh! Memang wajib kena ade la kat setiap Locker! Yelah, kalau tengah2 malam korang lapo, nak cari makanan kat mane? Nak keluar tak bleh, jadi 'Tokan' Maggi la jadi mangsa! Best wey, lagi2 makan ramai2..pastu yg basuh mangkuk nye sorang jek! Nie dh memang normal, mesti ade yg 'merajinkan' diri utk membasuh!

( gambar hiasan )

CERMIN!
- Yeah, nie pun penting bagi kaum Hawa dan Adam! Sememangnye! Takde la semua orang ade, tapi dalam setiap 'Dorm' or 'Bilik' mesti ade punye! Jangan nak 'kencing' la!haha..Adat la kan? sebelum nak pegi klas tuh, mesti macam2 nak buh kat muka or rambut2 korang tuh! Kasi up market la..hehe. Nak pegi toilet jauh, pastu ade setengah toilet hostel nie memang dah 'lebur' cermin2nye..Cermin pun nak dirembat! Tak paham aku..
( gambar hiasan )
MINUMAM 3 in 1!
-Nie memang benda wajib disamping Maggi tadi! Minumam yang segera utk dibuat, dan memang sesuai la bdk2 nie nak minum time2 study kan? Nak berjage tengah2 malam tuh, hadap benda nie la. Pastu cawan besok baru basuh! Sebab tengah malam kan? sape nak teman pegi toilet tuh..Sekali klu bt minuman nie, dia punye bau laa! Pehhh, memang leh bt aku terjage mlm2. ( tapi aku beli, xpnah abis pun ). Jangan lupe kawan2!! Nescafe 1!!=)

( gambar hiasan )
BANTAL!!
- Bantal spare la kirenye! kalau nak bawak Bantal Busuk tuh pun kirenye lebih afdal la! haha. Sebabnye ade setengah2 org dah amik DEGREE pun still ngan bantal busuk dia yang dah same umo dgn dia! (eeeuuwwww)..Bukan ape, kalau korang tengok bantal kt hostel tuh tnpa SARUNG! Memang takde selera nak tido kn? Nak landing pun tak mau!haha (berpeta!) Macam2 peta dijumpai, jangan cite la! So, the moral of the story, korang bawak bantal sendiri dari rumah! Baru lah nak tido tuh lena sikit, takde gangguan bau yg cukup 'menusuk' kalbu!=)

Sekian..Ehhh..belum lagi..Korang rase benda nie aje ke?Banyak lagi tau! Wait and see ya!!

p/s : hostel mmg best wey!!hahaha..aku tak penah bwk bantal spare..nape ntah!=)

That's all..

Sunday, March 28

DAH MASUK 1500 PING UNTUK AWARD NIE..


Salam..Selamat Sejahtera..Moshi2..Gudnite!Erk..Aku terkeluar lagi. Jadi, pada hari2 minggu nie, macam biase aku blogwalking la. Lame tak jln2, hari2 bekerja tak sempat. Sebelum aku terlupa pasal entry nie, baek la aku bt. Sebab dah banyak kali aku terlihat entry psl award nie..Walaupun aku tak 'beauty' tapi aku tetap dpt award nie! Time kaseh pada gadis-gadis yg sudi bagi aku award nie! Korang mmg cun. Ahaks!

Thaks a lot! 
Antara syarat2 bila mendapat blog ini :)
1. Thank & link the person that gave you the award?
Terima kasih tak terhingga kepada (Emora V) (Izryn) (Yannie)

2. pass this award onto 15 bloggers you've recently discovered and think are fantastic.
- aku rase semua yang berada di dunia blogger nie fantastic! So, korang semua memang layak dapat award nie!=)


3. Contact said Blogs and let them know they've won the award.

Aku rase dah yang bace nie, tuh la yg dpt award. ( xyah bgtau dah, kena 30 org bace..)

4. State 7 things about yourself
Aku mmg takde kena mengena ngan Nabil Raja Lawak tuh!
Name blkg aku ade KHAN, dan sememangnye juge takde kne mgena ngan Salman Khan!
Suka sgt melukis, tapi aku jrg tunjuk..(tuh mslh aku)
Gastrik?itulah perutku..
Aku tak suke bila kat tmpt tinggi!
Pendiam bila aku tgh marah..
Aku mmg gila menyakat..(especially bila pale aku masuk air!haha)

Selesai sudah untuk award nie!
So..pada yang create award nie. 2 thumbs for u!!
Sebab aku tak tau dari mane starting Award nie, tau2 dapat jek!
Nway, tenkiu pada yang bagi dan juga pada yg sudi melawat blog aku nie selalu!=)


p/s : untuk 1500 ping tuh (aku tipu!)hahaha..mane leh aku tau dah ping ke brape=)


That's all..

Friday, March 26

MEMBUNUH KERANA DENGKURAN?

Salam..Selamat Sejahtera..Moshi2..Gudnite!Erk..Aku dah jadi terbiase lak kluar kan Gud nite last2 words nie, yelah..time malam2 aku dapat buat entry baru. Mane idaknye kan? Setelah 'GB' kembali, rasenya dapat membakar smgt blogger2 yang lain untuk terus bt 'entry' kan? Ehmm, aku sakit hati sket bila adik aku stat balik umah nie! Mule nak berebut2 nak lappy nie..Dia tak tau ke aku nak bt entry penting nie!haha=) Next..

Tadi aku terdengar berita..walaupn sibuk ber'blogging' tapi telinga leh dgo lagi.(tv sblh mate jek)haha..Memang la leh dengar. Kisahnye tentang seorang pelajar Chine nie, leh pulak pegi tikam member dia yg tengah sodap melayan mimpi indah, sambil jln2 kat taman bunge! Sambil berdengkur ala2 kapal 'Titanic' nak berlepas. Huh! Bahaye gak kalau dengkur terlalu kuat nie kan? Boleh mempengaruhi minda seseorang sehingga buleh membunuh!

( rase2 kalau macam nie, aku buh jek 'safety boot' aku dlm mulut dia )

Name student nie Guo Liwei, yang telah menikam kawan dia (Zhao Yan)..Alasan dia mase dibicarakan ialah dia " Give Up" dgo dengkuran member dia nie..Mungkin dah tegur, tapi buat dunno gak! Yelah, camne dia nak control dengkur dia tuh kan? Haha. Tak paham aku, leh sampai tikam.! Senyap terus kan?aman jek rase.. Rase2 lepas nie ade tak cite pasal "anak tikam bapak sebab dengkur?". Kemungkinan ade lepas nie!

Kalau korang nak tau selanjutnye pasal berita nie, jum jengah sinie yea! Bunuh Member Sebab Dengkuran.

That's all.. 

DOA UNTUK MU SAHABAT..

Salam..Moshi2...Selamat Sejahtera..Gudnite!Erk..okeh, sejak akhir-akhir nie aku tak bape sempat nak update. So, ade la benda yg leh share2 dengan korang hasil dri 'posmen' di email.Seperti yg korang tengok, blog aku suda pun 'laen' macam! Agak kelam lagi, sebab aku tak abis edit lagi..Aku akn cube edit yg terbaik lagi untuk tatapan mata korang..Sekian (aku rindu GB)..

Sedikit sebanyak bingkisan DOA untuk sahabat2 korang, rase2 kalau korang syg shbt korang tuh leh la sedekahkan doa nie~:)


Ya Allah ...
Panjankanlah umur sahabatku. Kurniakanlah kesihatan yang baik padanya,
teangi hatinya dengan nur pancaran iman. Tetapkanlah hatinya,  perluaskanlah rezekinya, dekatkanlah hatinya kepada kebaikan, jauhkanlah hatinya pada kejahatan, tunaikanlah hajatnya baik hajat dalam agama,dunia dan akhirat .....

Ya Muhaimin ...
Jika dia jatuh hati izinkanlah dia menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut pada-Mu agar tidak terjatuh dia dalam jurang cinta nafsu .....
Jagalah hatinya agar tidak berpaling daripada melabuhkan hatinya pada hati-Mu.
Jika dia rindu, rindukanlah dia pada seseor ang yang merindui syahid di jalan-Mu.

 Ya Allah ...
Jangan biarkan sahabatku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia ke jalan-Mu.. jika kau halalkan aku merindui sahabatku,
janganlah aku melampaui batas sehingga melupakan daku pada cinta hakiki,
rindu abadi dan kasih sejati hanya untuk-Mu.

 Ya Allah ...
kurniakanlah sahabatku kesenangan, ketenangan, kecemerlangan dan hidayah dari-Mu dalam menempuh cabaran serta liku-liku hidup di dunia dan di akhirat kelak ... insya-Allahah


p/s : LAPO!

That's all..
"FRIENDSHIP IS PRICELESS"


Tuesday, March 23

"SHORT FORM"Kadang-kadang memeningkan..

Salam..Selamat Sejahtera..Moshi2..Gud nite.Erk.! Terlebey suda, so hari nie isnin kan? agak tekanan bagi yg bekerja! Yelah, sampai jek harii isnin mesti msg2 byk keja. Macam dah tinggalkan kerja tuh selama sebulan lamenya! Padahal baru 2 hari, punye la tekejor sane sinie sampai nak makan pun tak 'dan' ( tak sempat,ok ) Hari berikutnye mesti jadi ok jek, kecuali for Monday! (ayaikkk, nak bgn pagi2 pun mlsss) Cukup disinie saje, aku nak cepat nie, sebab ngah ujan. Best kalau layan tido nie!

Korang mesti tau kan ape tuh 'short form'? Singkatan yg memandai2 nak bubuh! Alaaaa, selalu jadi bila time 'sms'. Benda mcm nie nampak remeh tapi sebenarnye lebih memberikan anggapan yg macam2! Buleh jadi gaduh tau! (oke,ujan mkin lebat)..Bukan ape, kdg2 tuh bahase yg digunakan tuh terlalu 'up to date', padahal sengaja nk bt..Malas kan?Jadi antara words-words yang agak memeningkan selalu digunakan baik dlm 'sms', chatting or menaip..Kalau korang rase2 ade yg tak paham, sendiri2 paham dan mencari yea :

Yang agak normal :

Camat : Selamat
Munink : Morning
Buhsan : Bosan
Wtpe : Buat ape
Neyh : Ini
Capew : Sape
Tomel : Comel
Yerp : Iye
Ak / Aq : Aku
Cumbunk : Sombong
Lua : Keluar
Msk : Masuk / Masak
Skunk / Skung : Sekarang
Shaye : Saya
Adq : Adik
Lebey : Lebih
Tros : Terus
Kapel : Couple (bkn kapal yea)

( sekadar menghiburkan pale yang penin )

Yang agak memeningkan :

Nan : Dengan
Uat : Buat
Manyak : Banyak
Tayam : Sayang (aku ingatkan talam)
Agy : Lagi
Pose : Puasa ( posing pun leh jadi gak kan?)
Buleyh : Boleh
Coz : Sebab
Na : Nak
Saia : Saya ( aku ingatkan super saiya)
X : Tak
Tcr8 : Take care (tak paham motif no 8 tuh)
Namo : Tak Mahu
Si2 : Situ
2gter : Together
Dunno : Don't Know
Munyik : Bunyi

 ( gambar hiasan )

Aku rase sudah la tuh. Secukup rase. Kalau ade aku jumpe yang pening2 lagi, akan ku masukkan dalam list2 di atas nie yea!Rase-rase mane yg ade buat tuh, ubah2 kan la yea. Tak slh nak buat 'short form', tapi bialah owg yang membace tuh leh paham. Kena pada owg yang selalu pkr bukan2? kan dah jadi masalah..Kan? Jadi," bahasa menunjukkan bangsa"..

p/s : jage jari bila menaip, terlajak kata! abissss~

That's all

Monday, March 22

CONTEST : Apa Saya Nak Buat Kalau Diberi RM100

DIARI SEORANG LELAKI.

Wahhh..contest yang memang agak lumayan! Walaupun 100 saje.(ingat sng2 leh cari owg nak bagi 100 nie?) Jadi, aku nak jugak try. Mane la tau kot2 rezki aku, dpt gak tambah wit poket~hehe..
Kenape dan sebab ape DIARI SEORANG LELAKI nie kena bagi aku 100 nie yea? :

@- Kalau dapat 100 nie, ape lagi aku akan 'open table' la bagi kawan2 aku makan.including family2 aku!

@- Dan kalau dapat gak 100 nie, kate ade bakinye lagi aku akan bagi 'gift' utk followers aku yg ke-300!

@- Kemungkinan aku akan beli walet utk aku sendiri, sebabnye dah koyak rabak nie.(wit xpnuh,resit claim jek lebey!haha)

@- And then, aku nak topupkan pada sape2 yg aku rase patut dpt!=)

So,agk2 aku leh dapat tak bro?hehhee. Pada korang2 yg nak join, meh jengah blog  DIARI SEORANG LELAKI. 
Cepat2!! sebelum terlambat. Ade jugak hadiah utk tempat ke-2 dan seterusnyaa! Moh2 smua! Gudluck!

That's all..
"FRIENDSHIP IS PRICELESS" 

JALAN RAMAI-RAMAI TINGGALKAN OLD TRAFFORD

Miahahahha. Maaf la kalau ade yang terase panasnye! Kali nie aku kena buat entry pasal nie, sebabnye? Pasni takde lagi REPEAT antara 2 musuh ketat nie!! Nie last game, jadi dengan kemenangan ini akan menjadi 'mimpi' buruk buat peminat2 LIVERPUL. Yang masih mencari2 tempat ke-4?? Aku ingat musim nie dorang akan pegang..tapi malangnya buat korang!( gelak guling2 )..

So, tadi aku tengok dorang 'jalan ramai2' tinggalkan padang Old Trafford! Jumpe korang di musim depan ye!!hahaha..Tak boleh tido malam la nak tunggu musim depan! Jadi bagi menghangatkan lagi, aku bagi fans2 liverfool nie tengok gambo2 nie yea!

( glory~glory~glory~ )
( gol kemenangan yg cukup bermakna!! )
( GOAL!!GOAL!! )

Jadi kemenangan berpihak pada MAN UTD!!
2 - 1
~glory~glory~glory~

p/s : jangan mare aaa~hahaha..(next will be the blues!)

That's all..=)

Thursday, March 18

BUDAK KG VS BUDAK BANDAR ( part 2 )

Semenjak 2-3 hari nie aku punye otak agak celaru cket..OTAK?? fikiran yg sebenar2 nye. Tak tau pesal, hormon kot!hakhak. Tapi aku tetap gak nak menaip, jari kegatalan juge beberape hari nie. Jadi tanpa membuang masa ( cam anugerah skrin lak ), aku lanjutkan lagi entry aku tentang budak kg dan budak bandar nie. 
 
Dari entry yg lepas, rase2 nye aku cite sampai situasi 3! Jadi kerana terlalu banyak idea yg bersepah dalam pale nie nak cite, sampai tak tau nak cite yg mane 1. Ok, aku nak ajak korang tengok situasi seterusnya! :
SITUASI 4.
 
Budak - budak mcm nie kdg2 tak penah kan merase benda2 yg cukup berharga dan bermakna yg ade kat kampung2 nie. Oke, bila bangun pagi kan?kalau kat Bandar ade bunyi2 moto ler, keta, pastu jiran sebelah menjerit kejotkan anak dia! Mcm dia sorang jek ade anak, kita takde! (haha) Tapi klu kat Kampung, kita dgo bunyi burung, ayam, air sungai ker..Kan jadi 'liat' nak bangun gitu? Lagi2 klu hari cuti, nak2 plak sejukk..pehhh~So, bila bangun2 pagi dkt Kampung tuh msti nak g mndi dulu kan?pastu pegi mkn cekodok cecah smbl. Minum teh o panasss..(huh!) Jum lihat :

Budak Kampung : uit,! bangun wey..dah pagi..bgn cepat,pasni aku bwk ko pusing2 kat kg.

Budak Bandar : Oke!

Sejurus jek sampai di kaki dapur, si Polan nie pun mencari la bilik ayo...Rupa2 nye bilik ayo nye diluar, sebab dorang mandi guna perigi..
( gambar hiasan )
 
Budak Kampung : Ko nak mandi, kna pegi kat luar. Mandi air perigi tau. Cejuk cket laa( ketawa dlm hati )

Budak Bandar : Ye ke? Takde owg intai ke? Aku ingatkan kat umah ko ade Water Heater..

Budak Kampung : Ko jgn rsau laa, takde spe nk tengok ko tuh. Lagipun mndi air sejuk bagus laa..

Setelah hampir 5 minit si Polan ade kat lua, tiba2 masuk kesejukan..

Budak Bandar : Grr..grr...sejukkknya ( berlakon )

Budak Kampung : Aikk, cepatnye ko mandi? Aku rase cam baru jek ko kua..Bunyi air pun tak dgr??

Sebenarnye si Polan tuh cuma berus gigi, pastu cuci mata jek! (haha), sebabnye air perigi memang sejuk beb. Tak biase memang tak leh nk layan.

Kalau di Bandar pula :
 
Kita mesti terpinga2 klu jmpe benda2 yang pelik kan? Yelah, tak penah jumpe benda mcm tuh kat Kampung..mesti la mcm tak tau jek nak gune. Jadi cam olang buduh sekejap.Nie la yg terjadi bila si Polan terjumpa dgn Water Heater! :

Budak Kampung : Wahh, cantik nye bilik ayo ko! Batu semuaa. Tapi ape benda kat dinding tuh?

Budak Bandar : Haa, biase la..dah name pun duk Bandor! Mesti la canggih cket. Kat dinding tuh nmenye Water Heater.Alat tuk jdikan air sejuk pada air panas.

Budak Kampung : Ye ke? Jadi takde air sejuk?? Aku ingatkan untuk kawal air kuar masuk..( blur kjap )

Korang rase ade tak zaman sekarang yg betul2 tak tau ape kebendanye Water Heater tuh? Aku penah 'dajal' member aku, pegi ejas tmpt Heater tuh bagi panas punye! Lepas tuh dia msuk blik ayo, menjerit tak ingt punye! (haha) Sory geng..

SITUASI 5
 
Ha..yg nie memang selalu akan happen punye! Permainan budak2 Kampung dan budak Bandar. Tapi kebanyakan dari permainan dorang nie mmg susah nak ditemui la kat Bandar2,sebab rekaan dorang sendri. Contohnye mcm nie :
 
 ( kayu lastik )
( buah ceri )
- Ini kalau kena bleh buat org nanges tuh! -
( senapang kayu )
 
- Pehh, nie mmg betul kreatif! Aku dulu bt yg biase2 jek -
- Ala2 macam askar la konon -

Nie la mainan yg bleh dibanggakan oleh budak2 Kampung. Dorang mmg kreatif, tak tau la sape yg mule2 pengasas nye bt Senapang Kayu nie. Macam2 lagi mainan dorang nie, tapi aku tunjuk yg top2 saje. Jadi sebaliknye kalau kat Bandar plak? Laen plak dorang nie punye permainan. Contohnye :

( action figure )
( PSP )
( kereta kawalan jauh )

Tengok la perbezaan nye kan? Yang dekat Kampung penuh dgn hasil dari pokok2! Dibandingkn plak dgn Bandar, semua nye menggunakan elektronik. Different kan? Kalau yg Kampung ke Bandar or yg Bandar ke Kampung mmg akan belajar mcm2 pengalaman yg menarik!

SITUASI 6

Kerana Nyamuk, habis Kelambu di bakar nye! Erk..takde kne mengena la aku ckp nie. Laen jek bunyinye kan?Apekah yg sebenarnye tersirat dri maksud aku tadi? Sebenarnye pasal waktu tido!! Kat Kampung kan gune Kelambu, tapi di Bandar just gune Kipas Lipas jek, paling kuat pun spray la 'Ridsect' keliling umah.
 ( gambar hiasan )

Budak Kampung : Weh, jum tlg aku jap pasang kelambu nie..

Budak Bandar : Ko tido pki kelambu ke?Tak panas??

Budak Kampung : Yup! Alaaa, pns apenye?kita kan kat Kampung nie, sejuk jek laa..Lagipun kang kena gigit nyamuk!

Budak Bandar : Ye ke??Tido dlm kelambu?cm melemaskan jek...Tak selesa laaa.Aku tido lua jelah ye?

Budak Kampung : Alaaa.nanti byk nyamuk..ko tak nyesal ke?

Budak Bandar : Takde laa, aku tutup ngan selimut nanti..

Pappp!Pappp!Pappp!!..Haishhh..
Penyudah nye, malam tuh ttup juga ngan selimut. Tapi nyamuk tetap kaco kat tlinga. Jenuh tepuk kiri-kanan, tak juga mati2. Besok paginye...

Budak Kampung : Aikkk, bila ko tido atas katil nie?

Budak Bandar  : Semalam ler, tak larat la byk nyamuk!

Budak Kampung : Hahahaha..Kan aku dah kate..Degil!!

Tuh laa..'Act' lagi! Last2, tido juga dalam kelambu!

Itula dia utk part 2!!Korang nak lagi??Adeee..Tapi bt part 2,inila dulu yea! Jangan lupa korang rajin2 ngan jari menaip utk komen yea:) Pape pun duk Kampung best wey!Duk Bandar?best tak?

That's all..
"FRIENDSHIP IS PRICELESS"

Wednesday, March 17

BUDAK KG VS BUDAK BANDAR

Setelah mendengar lagu dari Sudirman - Balik Kampung!! Terase diri nie kat kg, walaupun aku xpenah merase duk kg. Rugi kan? Sekali sekale lepak kat tgh sawah smbil angin sempoi2 bahase, pkena plak nasi panas2, lauk ayam masak lomak cili api,pastu ade lak air oren yg tengah kesejukan! Pehhh, memang terase lapo jek. Okeh, sekian suda untuk mukadimah~NexT!!


So, untuk entry aku kali ini yea pasal bila budak bandar dtg ke kampung dan budak kampung dtg ke bandar. Bukan gaduh ke hape, tapi ade perbezaan antara mereka2 nie. Kelakor bila tengok gelagat dorang nie. Bukan semua yg terlibat, tapi just segelintir nye saje. Jadi bg sape2 ade terase, mungkin korang pun penah alaminye kan?Jum aku bawak korang jln2 kg jap~hehehe :


Situasi 1 :
Suasana kampung kan nyaman?sejuk?sunyi jek?takde dengor bunyi2 moto yg jln tuh dia yg punye, bunyi keta dan maki seranah dari jiran yg tak gheti nak kawal marah tuh..
 ( gambar hiasan bg menaikkan mud )

Bila tiba kat kawasan kampung..sungguh mcm org 'jakun'. Aku mmg slalu mcm nie gak, dapat tengok sawah, cam nmpk keta ferrari kat depan mate! Punye tenung cam nak terjun dlm tuh, sejuk jek hati pastu mula la berangan lebey! Sampai kdg2 tuh cam tak nak balik ke umah sendiri dah. Nak duk situ jek kan?Jum layan dialog Drama aku! :

Bdk Bandar : Huh..seronok nyee aku tengok kg ko nie!..Segar mate aku tengok, Hijauuu jek!

Bdk Kampung : Ye ke?hehhee, ala aku dah tiap2 hari tengok. Biase dah. Kalau ko nak tau nie la best duk kg!
Bdk Bandar : Best kan?Angin pun sejuk jek..Tapi cam sunyi sangat yea?

Bdk Kampung : Alaaa,adat la tuh. Dah name pun kampung, takde kecoh2 macam kat bandar tuh..:)
Belum pape budak bandar tuh dah kate SUNYI? Terase dah kesunyian kat situ! Baru 1 hari kat Kampung.

 ( kat Kampung dpt la merase tengok kerbau nie )

 ( tapi klu kat Bandar, kerbau terus bertukar rupe! The Rock! )

Situasi 2 :
Kalau dah sampai ke Kampung tuh, mesti akan jumpe Sungai2 yg jernih mengalir kan?Paya dgn ade budak2 memancing~Seronok lepak sane, terjun saje! Lipat sane, lipat snie. Last2 sakit bdn2! Standard ar tuh, name pun 'kaki' mandi sg. Tak sah lah klu tak buat stunt2 tuh!

 ( gambar hiasan )

 ( gambar hiasan )

Town Boy : Wahhh, ade sungai plak yea! Best2 kalau mandi nie!
Kampung Boy : Haaaa..jum2! Nanti aku bawak ko yea? Leh pancing ikan skali!

Town Boy : Pancing?aku tak pandai la..Pancing awek aku tau ler..
Kampung Boy : Tak kan sane takde tmpat? Sinie blambak2 tau!

Town Boy : Kalau sane, beli kat paso jek. Kat paso byk ikan! Haha.
Macam2 kan? Sampai nak pancing pun takde pot. Ade, tapi maybe jauh sikit la dari Bandar nie, masuk hutan gak ler! Kalau nak mandi Sungai??korang cakap jek Sg mane korang nak terjun??


( Sungai Gombak?ade bran? )
( Sungai Klang plak cmne? )

Situasi 3 :
Bila masuk dalam rumah dan lepak2 dalam bilik. Mesti ade yg 'terkomen' lebih2. Yelah, ade setengah nye belum tkr ke rumah batu lagi kan? Masih rumah papan. Antik wey! Tapi orang kate rumah papan sejuk. Betul ka?waktu malam jek kot. Tapi aku penah jumpe cicak yg besau warna same dgn papan rumah tuh! Gila pelik tengok, cam ganas cket cicak tuh pun ade!
( gambar tatapan mata )

Kampung Girl : Jemput la masuk rumah aku, sori la..umah aku biase2 jek..

Bandar Girl : Thanks! Xpe..aku ok jek (dlm ati risau2 gak tuh )

Kampung Girl : Betul ke ko xkesah?rumah aku takde aircond..ade kipas lipas jek!

Bandar Girl : Ehh..takpe2! (abis la aku,takde aircond lak)..Janji ade angin ckup ler.Ade ke kipas lipas?

Kampung Girl : Ala ko nie, aku main2 jek la..Mne ade kipas lipas. Kipas biase jek..untuk kipas satay tuh! Haha..

Bandar Girl : Ko main2 kan aku kan?takpe. Tapi seyes la, panas gak bilik ko nie..huhu

Kampung Girl : Panas ke?biase jek..malam2 ok la..takde panas sgt! (byk complain la bdk nie )

Kan?Baru sehari. Dah nak 'membebel' macam2. Nie aku baru buat keadaan time intro2, nanti lepas nie aku nak buat macam2 hal lagi la yg happening utk korang! Aku bkn maksudkan mane2 pihak yea. Nie aku bt hasil duk sembang2 ngan kwn2 aku..Nie la hasilnye!haha..

p/s : maaf klu ade ayat yg berterabur cket..aku akn cube lagi yang terbaek untuk part 2!:)

That's all..



Monday, March 15

BERJAYA KAH IRON MAN 2?



Rase aku cam nak review cite nie awal2 sikit! Lambat ag tuh, bulan MAY! Selalu aku review pasal movie yg aku dah tengok, tapi untuk kali nie saje bt awal. Sebab aku suke gile ngan mamat baju merah nie! Tengah surf2 internet tadi, aku terlihat trailer untuk cite nie. Memang cam menarik! Sebabnye IRON MAN tidak keseorangan, dah ade peneman! Korang nampak yang kat blkg dia tuh? Ha, rakan baru dia!

Sebab ape dia ade 'kawan'? Sebabnye dia akan berlawan dengan banyak klon2 IRON MAN!! Nie la satu2 nye Superhero yg orang ramai kenal sape dia sebenar.! Cam artis lak dia. Yelah, klu superhero lain kan sorok2? Tapi dia siap buat pertunjukkan dan bagitau lagi dia adalah IRON MAN!

Jadi aku nak kongsi dengan korang ape yg aku tengok dalam TRAILER IRON MAN 2! Sape2 yg rase berminat, jum tengok! 



Rase2 korang nak pegi ramai2 tak tengok?aku nak join jugak!hehehe.Enjoy~ Jadi berjayakah IRON MAN 2 pecah panggung??

p/s : Aku leh mtk komisen nie, promot cite nie awal2!hahaha

That's all.

TAG INIKAH?OK!

Salam, sekali lagi kali ni aku di TAG! oleh cik gadis bernama EMORA!
So,dengan sedaya upaya nye aku cube dn gagahkan jua diri ini utk menjwab! Dari mane asal usulnye TAG nie yelah dari MISS NIss!. So, ape lagi? Jum layan jawapan2 dari aku yea! : 

1) APE KORANG TENGAH BUAT SEKARANG?
Sekarang aku tengah tengok perlawanan antara MAN U & FULHAM!!..
Glory..Glory..Glory~
2) KENAPA KORANG BUAT CAMTU LAK?
 Sebabnye memang aku suke MAN U!!..harap2 menang laa

3) OK2..SERIUS2..... APA NAMA YANG BESE ORANG PANGGIL KORANG

Kebanyakkan nye panggil Nabil..Farkhan pun ade gak..(sorang jek lect ak yg pgl)
Lepas tuh ade gak yg pgl aku NAB je! cam name pompuan kan?hahaha
Kalau kt alam maya nie ramai pgl BIEL jek..Dan aku tak leh lupe ank murid aku pgl Ckgu Air~(cmner leh dpt?..shhhh)

4) KISAH DISEBALIK NAMA TU?
Nabiel
 Memang asl dari name aku Nabil Farkhan. Name nie arwah atuk aku yang bagi (ayh aku yg kate la) .Sebabnye, atuk aku mmg suka hindustan!! Buhnye name aku KHAN kat blkg tuh.(ckup stkt tuh).. NAB plak name mse aku stdy dulu, dari sijil bawak ke diploma.. Ckgu Air?Time aku jadi ckgu..hehehe

5) BLOG SENDIRI...PANDANGAN?


Blog aku masih dalam 'pembelajaran' lagi. Banyak kekurangan lagi, aku akan meluaskan lagi ilmu dalam blogging nie. (smgt nie). Tapi aku kre bangga jgak ngan blog aku skrng nie, wlpn tak seberapa..Tapi dari gaya penulisan aku dh berubah dari gune singkatan sekarang dh skema sikit..wlpun ade lagi tempias2 nye..Kalau pndg 2-3 kali, mmg byk benda aku kena blajo lagi!:)

6) PEMBACA/READERS?
Readers2 aku yea? Kalau dulu dari member2 yg aku kenal jek, yg kenalkan aku pada dunia Blogging nie, pastu dari Myspace, Tagged, FB pun ade..Dan sekarang kebanyakkan nye dari kawan2 ku di GB!! (Thanks korang)

7) FIRST CONTEST??

Ehmm..aku tak bape ingat la.. Tapi aku rase contest dari SUMI..Contest kire bintang! Dan aku menang wey..Dapat la jugak saguhati! Heee..


Antara mangsa2 aku yg berikut nye yelah :

AISUMI!
MISS LOLLY!
MISS FIREFLIES!
GADIS SEBELAH PINTU!
RINA!

Suda..cukup la tuh yea? Pada sape2 yang kena TAG ngan aku. Sila 'COPY' soalan2 ini di BLOG EMORA!

p/s : bler ntah aku nk buat tag untuk kome nie~  

That's all
'FRIENDSHIP IS PRICELESS'






Sunday, March 14

HARI PANDA SEDUNIA!

Fuuhhhh..Fuhhhhh...letih2..banyak keja minggu nie ( aku rse cam tiap2 minggu byk keja kan? ) Sekarang dah stat ujan2, membuatkan aku jadi malas nak bangun. Suda menjadi kebiasaan klu hari minggu tuh, mmg aku akan pegi keja lambat!Erk..Sedap tido la BOS! Bukan slalu pun..Sekarang semangat skit, sebab dah ade budak baru!! (gurl wey) . Leh aku rajin2 bertanye dia pasni. Bukan dia tnye aku, aku lak byk tanye dia..bukan ape, senang kalau tau name kan? Tak kn nak panggil oi jek, tak manis owg kate! ( pandai2 )..Oke.NexT!!


Kisah nye si PANDA  nie, kelmarin dan semalam aku duk sedap mengusik si 'PANDA' kat kapet GB tuh, then hari nie aku nak buat HARI sempena PANDA tuh!! Bukan hari ape, tapi aku nak tunjukkan Kitaran hidup cik PANDA kita nie! Fofular cik PANDA kan? Jadi aku nak kongsi dengan korang hasil Ciptaan-Nya! Jum2 terjah si PANDA yang 'comot' nie! :

( adehhh..dia kena 'SUNAT'! )
- bukan, sbnrnya tali pusat nyea kena potong! -
( alalala..manje la tuhh, lap2 badan plak )

( ibu..ibu..ibu kat mane?? )

( tido pun ade kapet yang khas tau! Bulu2 macam dia jugak )

( alalalala..sweet la tuh )
- kalau kita tido lmbt, orang kate mate cam PANDA -
- tapi PANDA tido jek?? Mate tetap lebam juge! -

( bukan main lagi dengan bantal peluk dia )

( dah besau cket dah..ade besau tangan aku kot )

( skill tido cik PANDA..nampak pewot dia!! )

( bulu nye suda SEMART!! )

( wahhh..dari atas tengok macam tilam!! )
aku rase pose nie paling cuTE!!

( muat2 untuk badan dia jek!. Dah celik mata dah )

( alalala..dah kena halau..cian dia..)

Itulah dia sedikit sebyk gambar aku nak tunjuk kat korang semua yg sememangnye minat pada cik PANDA nie! Aku tak buh bape2 bulan dan umo dia..(memang aku xtau pun)..So, hargai la PANDA sekalian alam. Merepek.

p/s : aku nak bela panda pasni, agak2 mak aku bising tak?

That's all..
"FRIENDSHIP IS PRICELESS"

Friday, March 12

BILA CHENTA SUDA HANGIT!

Aha..bukan time korang masak2 jek boleh jadi hangit tau!. Tapi time bercintan - cintun pun ade kehangitan nye, kalau dah kawin bertahun-tahun, mesti ade yang hangit dan kekurangannye kan? Sebelum nie aku ade bt entry pasal Bila Chenta Tengah Hangat. kan? Jadi not fair la, kalau aku tak buat bila cinta tuh hangit. Belum hangus lagi yea!

 
( gambar hiasan..takde kena mengena dgn hati terbako! )

Duduk sembang dgn orang lebih Matang dari kte nie sebenarnye byk pengalaman yang dapat. Lagi-lagi kalau korang lepak smbg dengan org yang dah kawin, macam2 cite dan nsht leh korang dapat! Aku klu duk sembang ngan dorang nie, duk nyakat jek. Biase la, muda2 nie kurang amik pot cket. Tapi serius, mmg srnk sembang dgn depa nie. Jadi aku nak kongsikan dgn korang yg mybe tak sedar, or dh tau bt2 tak tau dan yg pernah mengalami~

Korang tgk situasi 1 nie :

Suda hilang perasaan rindu-rindu nie. Kalau mula-mula dulu..

( gambar adk comel )

Alalala.."I miss u...u miss me?"..Bila dah lame..."I miss u laaa.." Balasannye "Gedik la u nie"...kwn pompuan aku penah tunjuk msg cmtuh, kawan takde juga lame dalam 2 tahun jek. Tapi dh dapat macam tuh, rezki ko la tuh yea..Cita kat aku smpai nangis2, adeh..Habis baju aku jadi tempat lap hingusannye!..


Situasi 2 :

Bila keluar berdating, jalan jauh-jauh...Nak dekat sebatu jauhnye. Dulu masa mula2 bercinta,bkn maen ag genggam tgn tuh cam nak tercabut dh tgn owg tuh!haa. Kalau bleh nak buh gari skali sbb tak nak bagi lepas.!

"Eh2,awk..pgg tgn saya dulu..jgn lintas cmtuh jek"...(caring tuh!!) Lepas bertahun-tahun..


Kalau yang bercinta:
"U jln dulu laaa..."
"Taknak pmpin tgn i?tak risau?"
"Alaaaa..u dah besa laaa, tak tgk traffic light tuh kan?"

Kalau yg dah berkawin:

"Mak kau mane?"
"Ade kt blkg tuh ayh.."
"Awakkkk..(jerit dri tepi jln je),Cepat skit boley tak??"
si ibu pun terkedek2 lintas jalan ngah dukung anak,pastu bawak barang lagi..

Situasi 3 :

Rase kejap dah masuk yg ketiga..Korang nak tau lagi?jum2 bace.Okeh,cmnie masa mula2 dulu klu bergayut tuhh,pehhhhh. Bukan main lagi sore cam dalam kelambu, sepatah pun susah nak dengar!  nak kate berbisik pun bkn? Korang mesti penah kan tengok mmbr2 korang camnie? Cakap ala2 semut yg malu2.! senyap jek, tau2 "ok bye, cayang awak.." Dah, lepas tuh sengih2 kambing.haha.

Tengah hangat bercinta (masa jawab telefon) :

Gadis : Haii..awak ngah watpe tuh??rinduu nyee..=)
Jejaka : Tengah teringatkan awak laaa..alalala
Gadis : Ehh, ye ke?sbb tuh sya rase macam nak call nie..hehhe (tersipu2)
Jejaka : Awak cam tau2 je, ade chemistry ke?hehehe..

( Lepas dah abis call, miscall pulak..Kalau bleh sehari tuh nak ckupkan 100x mcall kan?)

Oke,cukop! kang melarat2 lak dialog aku nie..

Kalau dah tiba masa kehangitan :

Gadis : Ngah watpe?? (takde sya awk dh)
Jejaka : Tgh sembang ngan kwn2 nie..nak ape? (takde miss2 dah)
Gadis : tak telefon pun hari nie?
Jejaka : Alaaaa..bateri kong laa..tak sempat nak cas..
Gadis : Nanti telefon yea...rndu..(baru kua rndu?)
Jejaka : Ehmmmm.....
Gadis : Bubye..
Jejaka : EHMMMMM.....

Ade setengah2 owg yg dah kawin pun same gak..Lebih byk EHMMM nye tuh..makin lame,makin kuat! Cakap pun takde dah slow2,betui ka?? untung sape dapat suami/isteri yang sepanjang hayatnye ROMANTIK je!

Situasi 4 :

Kalau kali plak bab 'Bau Badan' pasangan or laki/bini korang. Wangi?Masam?TEngik? dan ape2 aje bau yg akan dilemparkan. Bila angau kewangian tuh dah hilang. Ade ek yg sampai angau wangi2 nie? Orang yang tak buleh kalau sehari tak dpt bau dia!huhu..padahal bau myk wangi tuh, bknnye bau badan dia yg sebenar..benar ka? Jom kita lihat :

 Baru bercinta :

Balak : WAngiiinyeee ayg nie!! 
Makwe : Erk..wangi ke?saya buh bedak jek laa..Ngade jek..
Balak : Ehh..ye ke?tapi wangi sangat!
( nak amik ati nie )
 

Okeh, sebaliknya dengan gurl jugak..dorang pun same kalau mule2 berchenta, not laki je ye.

Dah lame bercinta or berkhawin :

Honey : Awak nie bau bdn semacam laaa..tak mndi ke??
Hubby : Ehh..sya dh buh perfume tau!ntah2 bdn awak tuh yang berbau!!
( pdhal mamat nie dah buh myk wngi, dan sememangnye bdn dia tak berbau pun dri dulu lagi )
Honey : U jangan nak pandai2 yea!! Bdn i alwayz wangi tau!!
Hubby : Tapi dulu masa i tak pakai perfume,takde lak U kate bdn I berbau!
Honey : Tak pernah ke??mungkin U yg salah dengar kot??
 
( gmbar hiasan )

Dah gaduh lak pasal bau bdn..ish2..Yelah,dah buhsan kan?

Situasi 5 :

Semasa waktu makan!! Bukan main lagi, mula2 dulu makan dukkk rapat tuh! Tak pun makan bertentangan mata! (baru selera katenye)? Kerusi pun tak nak jauh2, kalau boleh kusi tuh nak lekatkan kat kerusi pasangan dia tuh. Tapi bila dah lame??dan hangit?? :

Dekat kedai makan ( masa kehangatan ) :
GF : Awak..leh duk sebelah saya?baru la romantik!
BF : Okeh!!..rapat2 cket..ngeh3..
GF : Alaaaa..malu la nanti orang tengok...
BF : Takpe, nanti baru la orang tau kita nie kapel of the year!!
( Pastu makanan pun sampai )
BF : Nak i cuapkan tak??
GF : Boleh2!!..(wahh,bestnye dpt cuap)
BF : Nah2,bukak mulut..auuummmmm!!
 

Next!! :

Dekat kedai makan ( masa kehangitan ) :

GF : Awak..jauh2 sikit leh tak?
BF : Lahh,nape lak?cam tak biase jek..
GF : Rimas laaa!! Tak suke dekat2..eeeee
BF : Dulu suke?
GF : Ehmmmmm....
( bila dah sampai makanan )
BF : Meh i cuapkan u nak??
GF : Ehhh..ape nie?ngade2 u nie! ingat i budak kecik ke??
BF : Aikk, baru u sedar sekarang??
GF : A'ah laa,xmo laa..owang tengok! Malu laa..jatuh 'market' i!

Erk..aku rase mesti ade kalangan korang yang terlibat dlm kes2 kat atas nie kan?Bukan aku suka2 nak buat nie, tapi aku buat nie dari ape yang aku lihat dan dengar! Yelah kan, kadang2 bila kita nie dah berkapel lame sangat, mesti kena bt 'pembaharuan' kan? Jadi korang punye 'perjalanan' tuh tidak membuhsankan! Ade jek benda2 baru..Sama pada yang telah berkhawin lame2 tuh kan? Much more to learn kan?
p/s : korang rase aku patut buat part 2 tak?hehehe..cam suka je aku buat bab2 nie..

That's all..

"Friendship is Priceless"