Saturday, April 10

Susu Ibu..SANGGUPKAH?? ( part 2! )

Sambungan dari part 1...

Lepas tu mak cerita kat adik lagi..
Mak kata doctor sruh mak keluar wad.
Sebab mak terlalu lame kat sana dan adik pula
Masih kena tinggal dlm kotak oksigen tuh..

Mak tanya dktr, susu macam mane?
Doktor kata, guna susu dri hospital jek..
Mak meronta2 tak nak!!
Mak kata mak akan hantar susu..

Bila adik tanya, macam mane mak hantar susu..
Mak jawab, mak jalan kaki jelah..(masa tuh hospital agak jauh)

Mak..
Walaupun mak jwb dengan senyuman..
Tapi adik tak dpt bygkan keadaan mak masa tuh..
Subuh2 lagi mak dah kluar rumah ke hospital..
Tak boleh naek basikal, sebab kesan operate tuh terase lagi..
Mak dah perah siap2 bagi kat nurse..

Mak..
Mak ingat tak adik ada tnya kat mak..
Kenape mak sanggup bt macam tuh??
Mak jwb mak nak adik 'hidup'!
Dan sihat...

Mak cakap hanya guna susu mak jek..
Yang boleh bg adik sihat..
Sebab mak ckp susu mak byk khasiat..

Tapi mak ada ckp gak..
Apa-apa pemberian dari Allah..
Itu adalah yg terbaik dl hidup manusia..
Contohnye mcm susu mak nie..

Mak..
Bila adik dah membesar mak masih menyusukan adik kan??
Akak cakap adik plg lama hisap susu mak..
Akak ckp sampai umor adik 4 tahun..
Bila adik tnya mak, nape lama sangat?
Mak jawab mak nak adik sihat betul2..
Mak tak nak adik sakit lagi..

Mak..
Mak ingat tak dari kecik smpi la ke tingkatan 2..
Hidung adik asyik berdarah jek kan..
Anak mak nie asyik susah kan mak je kan??
Tapi mak tak pernah bersungut..

Mak...
Mak ingat tak semasa adik balik dari ngaji?
Kain baju adik terkoyak..
Adik ckp kat mak adik terjatuh kat tangga surau kan??
Tapi sebenar nya adik jatuh dari pokok mempelam..
Belakang surau tu..mak tau kan anak mak nie suke mkn mempelam..

Mak...(will be continue on part 3)

p/s : korang mesti dh nmpk khasiat susu ibu tuh?

That's all..

11 comments:

  1. alamak ada part 3 ar pulak...huaaa....
    dulu yull kecik2 pon slalu idunk kuar darah....hisk mmg tol2 touching...

    ReplyDelete
  2. susu ibu kaya dengan nutrient dan mengandungi antibodi khas buat anak.
    sebab tu para wanita digalakkan menyusu anak drpd memberi susu formula yang khasiatnya tak sama sengan susu ibu asli

    ReplyDelete
  3. sayer pun pnah tipu sunat,saya ni nakal juga. tapi akhirnya terpaksa jujor. sbb mak tahu muka saya tak bercakap benar.. ma,kawan baik saya dunia +akhirat.

    ReplyDelete
  4. yull : ye ke?huhuhu..xckup bln jgak ek?huhu

    ReplyDelete
  5. amirah : btui tuh!tp wnita skrng kbykan nye awl2 dh bg susu lmbu~huhuhu

    ReplyDelete
  6. nabihan : hahaha~biase la,knak2 kn?msti ade nakalnye tuh=)

    ReplyDelete
  7. huuu.ku tk boleh baca benda ni.ku mmg alergik kalau pasal mak2 ni
    kalau baca part 1 dan 3..mahu nagis teruslah ni..sob sob sob..:(

    ReplyDelete
  8. huu..rse nk nanges..owg slalu lawan ckp mak..wuu~..mami..windu...!

    ReplyDelete
  9. eeemm... T-T

    Hargai Ibu semasa adanya...
    jgn sampai menyesal jika dia tiba2 pergi tanpa tinggal pesanan...
    aku merasa..

    salam kenal sayang tuk semua...

    ReplyDelete
  10. ya..betul..susu ibu adalah yg terbaik.

    ReplyDelete

BeSt 4 me: