Tuesday, April 6

Susu Ibu..SANGGUPKAH??

Salam..huh! Berjaya juga aku membuat senaman jepun pagi tadi. Dah lame tak buat, rase sengal2 bdnku ini kembali lagi..(mude ag ok!). Nak pegi mengurut, aku tanye akak2 kt tmpat keja aku tempat urut best (ade ke ptt dorang gelak?) Ntah mane salah aku..Ciot jek. Rase2 macam nak beli kusi ngurut yang untuk punggung tuh. GINTEL ke ape name brandnye tuh? Leh aku gelek2 lebey pasni! Haha..(bkn raja gelek yea).

Oke, tentang susu ibu nie. Sebenarnya aku nak kongsi dgn korang hasil dari artikel yg aku baru dapat. Agak menyentuh hati nurani ku ini. Jadi sekarang aku memang nak share dgn korang, rase2 korang leh nangis tak. (mcm kes motivatisi lak). Cerita ini agak panjang, so aku akan buat part by part, tapi takde la berderet pasal tuh jek. Ada selingan entry lain, takot kang korang bosan lak=)

Kisahnye tentang perjuangan ibu pada zaman 80-an yg melahirkan anak tdk cukup bulan dan berikan anaknya susu ibu..Adakah kita sanggup berjalan kaki berkilometer slps bersalin, tinggal kat hsptl dari subuh smpi maghrib.memerah tangan utk menyusukan anak?

Nukilan anak untuk mak nye :

Assalamualaikum Mak..
Adik rasa begitu pantas masa berlalu
Terlalu bosan rasanya bila mak tiada disisi
Sedar tak sedar hampir setahun mak pergi tinggalkan adik
Terasa baru semalam adik tidur dengan mak

Mak..
Mak ingat tak adik dari kecil smpi besar
Suka tido dengan mak?
Mesti mak ingtkan dengan perangai
Anak bongsu mak sorang ni?

Di saat spt itulah mak suka bercerita
Tentang pengalaman mak menjaga adik dari bayi lagi

Mak..
Mak pernah crita kat adik
Macam mana mak bersalin kan adik dlu
Mak ckp adik tak cukup bulan kn?
Kandungan masa tuh berusia 7 bulan

Mak cakap mak mengalami kemalangan
Berlanggar dgn lori sedangkan
Mak pula ketika itu hanya
Menaiki basikal tua utk
Menjual kuih..masa mak cerita tuh..
Adik sedih..sedih sgt..(ssh jugak ibu adik nie)
Mak ingat tak?

Mak ckp mak tak sedarkan diri
Dan perlu melakukan pembedahan
Demi menyelamatkan adik
Tetapi dgn kuasa Allah..adik selamat

Mak..
Pada saat itu bermula la pengorbanan mak
Mak igt tak mak ada cerita kat adik
Mcm mana mak menyusukan adik??
Mak ckp, adik tak boleh menyusu mak terus
Sebab adik kena dduk dlm "kotak oksigen"
Dan keadaan adik msa tu agk kritikal
Sebab mak ckp berat adik tak smpi 1kg

Tapi mak tak pernah putus asa
Mak tak bagi doctor dan misi (nurse) tu 
Bagi susu tepung kat adik
Mak ckp nak guna susu mak kan?

Mak ckp dulu tak tau psl pam2 nie
Jadi mak perah guna tangan je
Lagipun mak kta kita tak mampu nak beli pam
Sebab bapak pn keja tkg kebun je

Mak..
Mak tau tak perasaan adik masa tuh??
Rasa mcm nak cium2 jek mak
Lepas tuh nak jerit mcm nie
MAK,ADIK SYGKAN MAK SGT!!!
Mak berkampung kat hsptl tuh smpi sebulan
Mak ckp kalau nak bg susu kat adik
Kena guna tiub yg disediakan..masa tuh
Mak kata hati mak sakit sgt bila tgk adik dlm keadaan yang macam tu

Lepas tuh.....(next!)

Sekian..korang tunggu untuk part 2 punye yea utk kisah selanjutnya=)isk..isk..isk..

p/s : sape2 nak amik..sila bagitau aku dulu yea=)

That's all

7 comments:

  1. sedey dow...mak aku besalinkn aku dulu pon cukup bulan je. huhu....sob..sob..

    ReplyDelete
  2. kenapa mesty da part 2..
    baru na feeling..
    haish !

    ReplyDelete
  3. ryn : naseb baek ckup bln kn?ehmmm~

    ReplyDelete
  4. atyn : hehehe~sbb ctenye pnjg~tggu yea~=)

    ReplyDelete
  5. emora : jgn cedih2 na~blum smpi part yg btui cedih~

    ReplyDelete
  6. huu tulis jerk lah skali...
    yull pon dulu tak cukup bulan....
    halus jerk mak kata....
    touching doe

    ReplyDelete

BeSt 4 me: