Thursday, September 2

Ramadhan 2010 : Kanak-kanak pada bulan puasa. ( part 4 )

Sedar tak sedar dah sampai penghujung nye bulan puasa nie.  Tinggal beberapa hari saje, bulan yang mulia nie akan meninggalkan kita.  Belum tentu kita akan dapat berjumpa lagi dengan bulan nie pada tahun depan.  Harap semua mendapat keberkatan dari bulan yang mulia nie.

Bila dekat dengan raye, aku tengok makin ramai yang rajin keluar pegi shuping walaupun dalam keadaan panas terik.  Time tuh takde lak rase lapo ke haus ye?  Kalau masa mula-mula puasa,  semua pakat buat muka tak larat naa.  Tapi bila ade agenda nak pi shoping, bukan maen lagi muka jadi semangat semacam 1 hari tuh.

Betul tak?  Jangan tifu gua..Bulan puasa nie..

Dah sampai part 4 dah cerita kanak-kanak aku nie..Jum?

Bila dah berbuka puasa, mulalah bermacam-macam 'program' dalam kepale berbudak nie. Sebelom buka tuh, dah rancang ngan member-member.
" Kita jumpe kat surau nanti yea? Macam biase..bawak la ape yang patut "

Betul tak?.  Perancangan yang rapi tuh. Setup jumpe kat surau,  nampak sangat dah keluar perangai 'nakal' tuh.  Kadang-kadang buka puasa pun tak sempat nak baca doa dah, tiba-tiba jek dah Aminnnn..Terus menyuap ke mulot.  Dah selesai makan tuh, hape lagi bersiap-siap la nak ke surau.  Konon-konon nak solat belakang imam. (sejuk hati maknye tengok..anknye cepat2 nak bersiap g surau).

( cumelnye! sumber )

" Mak...adik pegi suwau dulu ek..nak solat terawih nie.."

Dengar jek mak dia bagi green light. Ape lagi,  berdesup lari keluar pastu calling2 member yang ada.  Sampai jek di surau,  segala acara telah diatur.  

" Papehal kita semayang maghrib dulu.. Lepas tuh macam biase arr "

Okeh, dah selesai solat maghrib.  Cepat-cepat berlari keluar, takot jiran-jiran nampak nanti.  Perkara biasa berbudak nie akan buat.  Bom Tangan dari Bola PingPong!!

Caranye mudah saje.  Amik bola nie, korang gunting jadi halus-halus lepas tuh korang balutkan semua tuh pakai kertas timah yang dekat kotak rokok tuh.  Gulung-gulung macam mercun Bola tuh, and then korang bakar bawahnye.  Bila dah stat meletup-letup,  korang lemparkan aje.  Nanti akan mengeluarkan asap yang memang bau menyakitkan hati.  Nie semua gara-gara terpengaruh ngan Counterstrike!

Dah siap dengan bom asap nie,  dorang akan simpan spare mercun lain pulok.  Macam mercun bola ke, ketupat dan sewaktu dengannya la.  Yang sememangnye bunyinye kuat!  Agenda budak-budak nie nak memeriahkan lagi terawih malam tuh, sampaikan tok imam baca surah pun tersedak!  Hilang kekhusyukan tuh..

Selain dari bom dan mercun ni,  aktiviti kegemaran dorang..Maen sorok-sorok!  Memang seronok kan game nie?  Seronok sangat bila kau sorok tuh,  sampai owg tak jumpe-jumpe.  Sedor-sedor member ko tuh tak cari pun,  dia balik umah pekena ayak milo lagi best!

" Jum kita maen sorok-sorok pulak nak? "
" Malam-malam nie?  Mak aku kata jangan maen malam-malam laa.."

" Lah..nape plak? "

" Nanti kena sorok ngan antu tetek..camne? "

" Ahh..bulan-bulan pose mane de antu..dorang kan kena tangkap " (haha)

Macam-macam hal berbudak nie.  Tapi rase, sekarang dah takde kot maen sorok-sorok, kejar-kejar ke.  Semuanye duk layan mercun sekarang sampai terbako tangan, putus jari.  Dulu memang top mercun buluh,  siap perang antara kampung-kampung lagi.  Kalau orang Jepun datang,  mesti pelik..  Bukan ke Malaysia dah merdeka?  Perang hape lagi nie?

Sekian...Selamat berpuasa

p/s : pantau adik-adik korang tuh bila dia kata nak pi qiamulail

That's all..
"FRIENDSHIP IS PRICELESS"

14 comments:

  1. sape nak main sorok2..
    haha..besh der main tu..
    :D

    ReplyDelete
  2. adik sy umur 12 tahun belum pernah tinggal terawikh lagi.. bukan men seronok die. Ye la tu je peluang boleh keluar malam =)

    ReplyDelete
  3. agak-agak wujud ker antu t*t*k tuh sebenarnya eh?

    T___T

    ReplyDelete
  4. x shoping raye ag huwaaa T__T
    tgin nak jadik budak2 balek ekeke

    p/s: x kopek kuku, shuke geget kuku hekhek

    ReplyDelete
  5. arief : betui2!!mmg seronok sgt!

    ReplyDelete
  6. aini : hahaha~klu btui pegi solat xpe..alhamdulillah..jgn melencong suda~

    ReplyDelete
  7. jannah : wujud la~hehehe..xpnah dgo ag ek?=P

    ReplyDelete
  8. batman : yup~rse nk blik ke sne semula jep~

    ReplyDelete
  9. alaaa...nabiel..
    sampai skangpun still rasa letih je berpuasa.
    kuikui~

    shoppping pun terpaksa
    *kuikui~

    ReplyDelete
  10. Aaaaa......antu pe nabiel??
    kenapa mesti antu tuh? xdek antu lain ke??
    x faham aku

    ReplyDelete

BeSt 4 me: